Moskva već 16. dan zaredom toplija od Pule, Pazina i Rijeke

Objavljeno: 20. svibnja 2019. u 19:59h

Dok se naši krajevi nalaze pod utjecajem ciklona i hladne zračne mase sa sjevera Europe, u zapadnoj Rusiji vladaju prave ljetne temperature zraka, vrlo neobične za svibanj za to područje.


O ekstremno toplom vremenu na sjeverozapadu Rusije već smo pisali 12. svibnja. Tada je u blizini polarnog kruga u mjestu Koynas izmjereno čak 31 °C, a iako su se temperature zraka idućih dana postupno snizile, i dalje su se zadržale značajno iznad višegodišnjeg prosjeka.

I šire područje Moskve nalazi se unutar područja kojeg obilježava neuobičajeno toplo vrijeme za doba godine. Dnevne temperature zraka u posljednjih mjesec dana čak su 20 puta porasle iznad 20 °C, a najtoplije je bilo 08.05. kada je izmjereno 26,2 °C. Danas se temperatura popela na 21,5 °C.

Uspoređujući podatke sa službenih meteoroloških postaja, možemo uočiti kako je Moskva već 16. dan zaredom toplija od Pule, Pazina i Rijeke, što je zaista ekstrem. Moskva je hladnija od spomenutih gradova posljednji put bila još početkom mjeseca, preciznije 04.05. kada je dnevni maksimum iznosio 16,3 °C. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti