Moskva se prži na 30 °C, središnja Europa hladna i kišovita

Objavljeno: 30. svibnja 2019. u 11:41h

Dok je u središnjoj Europi hladno i kišovito, na zapadu Rusije i dalje traje ljeto, što je nastavak ekstrema o kojem smo pisali već dva puta ovog mjeseca.


12. svibnja sjeverozapad Rusije zahvatile su iznimne vrućine, kada je u blizini polarnog kruga izmjereno čak 31 °C. Ekstremi su se nastavili i u idućim tjednima, tako smo prije 10 dana pisali kako je Moskva već 16. dan zaredom toplija od Pule, Pazina i Rijeke.

Sličan raspored temperaturnih anomalija nastavio se i do pretposljednjeg dana mjeseca. Prema službenim podacima ruskog meteorološkog zavoda, u Moskvi je jučer izmjereno čak 29,4 °C, a posebno iznenađuje i minimalna temperatura koja je iznosila visokih 19,4 °C. U centru grada i bilo je još i toplije.

Kao što možemo vidjeti na grafičkom prikazu, cijela zapadna Rusija nalazi se u velikoj temperaturnoj anomaliji, kao i veći dio Ukrajine te Bjelorusije.

Istovremeno, u središnjoj Europi prevladava oblačno i za doba godine hladno vrijeme uz česte oborine. Dnevne temperature u Njemačkoj i Poljskoj jedva dostižu 15 °C, a u Francuskoj 20 °C. U Velikoj Britaniji dnevne vrijednosti kreću se između svježih 10 i 13 °C. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti