Ministarstvo mora detaljno o pogibeljnim situacijama i brojnim nasukanjima zbog nevremena na Jadranu

Objavljeno: 03. kolovoza 2019. u 18:43h

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestili su resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o nizu pomorskih nesreća i nezgoda, koje su se dogodile tijekom jučerašnjeg nevremena na moru, od obale Istre do Brača, u MRCC Rijeka zaprimljeno je u relativno kratkom vremenu preko 140 poziva, od nautičara koji su zatražili neki oblik pomoći, prenosi Morski.


LK RIJEKA

Sinoć, 02.08. u 19.55 h Očevidac iz Lošinja, uvala Artatore, javlja u MRCC Rijeka da 4 osobe na maloj jedrilici nosi nevera prema obali, prevrće ih i ne mogu manevrirati. O događaju je obaviještena Lučka kapetanija Rijeka i Pomorska Policija Rijeka, čije je plovilo u Lošinju bilo ujedno najbliže mjestu dojave, stoga su odmah isplovili, ali na dojavljenoj poziciji nisu zatekli jedrilicu, čija posada je, vjerojatno, uspostavila nadzor nad jedrilicom i samostalno otplovili prema uvali Artatore.

Sinoć, 02.08. u 20.41 h očevidac javlja u MRCC Rijeka da ispred marine Cres vidi više osoba u manjoj jedrilici, koji svjetlosnim signalima traže pomoć. Iz Cresa isplovilo plovilo Lučke Uprave koje je pronašlo 3 mladića u prevrnutoj gumenoj brodici, otegljeni u sigurnu luku.

Sinoć, 02.08. u 21.25 h, u Staroj Baški puklo sidro na jedrilici, dojava u MRCC Rijeka zaprimljena posredstvom ŽC 112 i to od poznanika osoba koje su ostale zatočene na plovilu bez nadzora. S obzirom na to da posada nije bila životno ugrožena, informacija je proslijeđena tvrtki specijaliziranoj za pružanje komercijalne pomoći plovilima na moru. Naknadno javljeno da su odbili asistenciju, snašli se sami.

LK PULA

Sinoć, 02.08. u 20.17 h u MRCC Rijeka zaprimljen je poziv iz mjesnoga kampa u Vrsaru o dvije jedrilice, koje je more nasukalo cijelom dužinom na plažu, dok je još nekoliko plovila ostalo plutati bez nadzora, otrgnuti s vezova. Informacija je odmah proslijeđena u Lučku kapetaniju Pula, čiji službenici su nedugo potom javili da su s plutajućih plovila sve zatečene osobe spašene i prevezene na obalu, dok će se odsukavanje jedrilica nasukanih na Vrsarskoj obali, organizirati komercijalno.

Sinoć, 02.08. u 20.26 h u MRCC Rijeka zaprimljena je dojava iz jedriličarskog kluba Pula o njihovom djelatniku u pogibelji, D.B., državljanin Republike Hrvatske, koji je nešto pije isplovio iz Malog Lošinja u smjeru Pule te je posljednje javio da ga je zahvatilo jako nevrijeme, nakon čega su s njime izgubili kontakt. Iz MRCC Rijeka odmah je od ŽC112 zatraženo lociranje mobilnog uređaja, no nedugo potom dojavljeno je kako je nestali živ i zdrav doplovio u Verudu.

Sinoć, 02.08. u 20.33 h posredstvom ORP Rijeka-radio službenici MRCC Rijeka uspostavili su komunikaciju sa posadom motorne jahte ‘Alena’, dužine 18 m s ukupno 20 osoba, koja se tada nalazila jugoistočno od Hridi Porer, prema otvorenom moru, gdje ju je zahvatilo izrazito jako nevrijeme.

Zapovjednik ‘Alene’ dojavio je o valovima do 7 metara visine i zatražio je pomoć. S obzirom na poziciju, iz MRCC Rijeka zapovjednik je instruiran o najsigurnijem manevru daljnje plovidbe, do skoro očekivanog smirivanja nevremena.

Budući da je zapovjednik m/y ‘Alena’ u međuvremenu odaslao poziv pogibelji ‘Distress Call’, u ponovnoj komunikaciji s MRCC Rijeka zatražio je evakuaciju putnika, stoga je u suradnji s LK Pula prema poziciji pogibelji upućen motorni brod ‘Fatima M’, tada udaljen oko 10 nautičkih milja od pozicije ‘Alene’, kamo je doplovila oko 21.30 h i približila se poziciji jahte u pogibelji, ali u ponovnom kontaktu sa zapovjednikom ‘Alene’, isti je odbio pomoć jer se vrijeme u međuvremenu smirilo te su samostalno nastavili plovidbu dalje prema Lošinju.

Komentiraj

Povezane vijesti