“Mega oluja” poslijepodne poharala i Gorski kotar, padale ledene gromade

Objavljeno: 11. lipnja 2019. u 22:48h

U ranim poslijepodnevnim satima u središnjem dijelu Slovenije započeo je razvoj jakih kumulonimbusa koji su ubrzo prerasli u superćelije. Mjestimice je padala tuča veličine teniskih loptica uz velike štete, o čemu smo izvještavali.


Prema večeri grmljavinski sustavi premještali su se prema jugoistoku, a uskoro su ušli i u Gorski kotar. Atmosfera je na tom području zaista eksplodirala uz naglo jačanje sekundarnih grmljavinskih centara. Ubrzo se razvila prava superćelija koja se više vremena zadržavala na istom području!

Lokalno je padala iznimno krupna tuča koja je uništila automobile, krovove, te pričinila 100-postotnu štetu na poljoprivrednim kulturama. Ledene gromade bile su veličine teniskih loptica. S obzirom na veličinu zrna tuče, prva je sreća da nema ozlijeđenih.

Prema trenutnim podacima s terena, najjače je pogođeno područje unutar trokuta Skrad-Brod na Kupi-Brod Moravice. Treba svakako spomenuti kako su prognostički modeli predviđali lokalne grmljavinske pljuskove, ali ne i ovako žestoke nestabilnosti. DHMZ putem Meteoalarma nije izdao oštra upozorenja za gorje, već samo žuto za poslijepodne.

Navečer je sustav postupno oslabio, ali atmosfera se u kopnenom dijelu zemlje još uvijek nije smirila, stoga i dalje ima lokalnih grmljavinskih pljuskova. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti