Lokalno već pala obilna kiša, noćas stiže hladna fronta

Objavljeno: 16. srpnja 2020. u 19:29h

Sukladno očekivanju, četvrtak je obilježilo promjenjivije vrijeme uz lokalne grmljavinske pljuskove.


Najintenzivniji pljuskovi zabilježeni su u unutrašnjosti Istre gdje je lokalno pala obilna kiša. Naša postaja u Žužićima kod Tinjana zabilježila je čak 31 mm, a temperatura zraka nakratko je pala na samo 15 °C.

Značajnija kiša pala je lokalno i oko Učke. Zahvaljujući razvoju jačeg sustava u Falalelićima u zaleđu Opatije tako je izmjereno konkretnih 24 mm. Jači sustav iz unutrašnjosti Istre “okrznuo” je i pulsko područje, no obilnija kiša zaobišla je sam grad. Naša postaja Borik izmjerila je 1 mm, a ona na Stanciji Peličeti čak 18 mm.

Glavnina pogoršanja stiže iduće noći kada očekujemo mjestimičnu kišu, pljuskove i grmljavinu, no fronta će kao što možemo vidjeti na meteorološkim kartama osjetno intenzivnija biti u unutrašnjosti Hrvatske.

Zapuhat će slaba do umjerena, na Kvarneru mjestimice jaka bura, povodom čega je DHMZ putem Meteoalarma izdao žuti stupanj upozorenja. Očekivani udari bure na moru Istre i Kvarnera mogu dosezati 75 km/h, a podno Velebita 90 km/h.

Vrijeme će se postupno smiriti sredinom dana, stoga petak donosi i dulja sunčana razdoblja, no u unutrašnjosti Istre i dalje uz lokalne pljuskove. Vikend će obilježiti sunčanije vrijeme uz vrlo ugodne dnevne temperature zraka te slabu do umjerenu, tek na Kvarneru mjestimice povremeno jaku buru.

Ljetne vrućine vraćaju se početkom idućeg tjedna, no to je samo povratak vrijednosti temperatura u okvire prosječnih za doba godine. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti