Listopad nastavlja u mirnijem tonu, na vidiku i zatopljenje

Objavljeno: 12. listopada 2021. u 20:16h

Nakon prvih jesenskih meteoroloških uzbuđenja, pred nama je period mirnijeg vremena, u početku još uvijek uz temperature zraka ispod prosjeka za doba godine.


Posljednja u nizu hladnih fronti stiže nam u srijedu. Zapuhat će umjerena i jaka bura, na Kvarneru ponegdje s olujnim udarima. U višim dijelovima Gorskog kotara pritom nakratko može i zasniježiti.

U četvrtak i petak očekuje nas pretežno sunčano vrijeme uz hladna jutra i ugodne dnevne temperature zraka. U unutrašnjosti Istre pritom valja očekivati izraženiji mraz, dok će se dnevne vrijednosti krajem tjedna te naročito za vikend uz obalu penjati i do 20 °C.

U četvrtak i petak mraz će biti česta pojava
Zadržavanje hladnijeg zraka iznad našeg dijela Europe, ciklona u Grčkoj (stanje u četvrtak)

Dugotrajnijih, obilnijih jesenskih kiša zasad nema na vidiku, baš kao ni većih temperaturnih oscilacija. Međutim, prema kraju dekade izgledno je postupno zatopljenje i ponovni porast temperatura zraka iznad prosjeka za doba godine.

Na Pirenejskom poluotoku vrijednosti bi mogle dostići 30 °C uz vruće dane, a hladan zrak napustit će i ostatak kontinenta. Na pragu treće dekade mjeseca dnevni minusi nisu izgledni čak ni na krajnjem sjeveroistoku. (P.R./IM).

Povratak ljetnih temperatura na Pirenejski poluotok početkom idućeg tjedna

Povezane vijesti