Kvarnerske otoke sinoć zahvatio veliki shelf cloud, donosimo objašnjenje kako nastaje

Objavljeno: 02. rujna 2018. u 09:17h

Shelf cloud predstavlja jedan od fascinantnijih oblačnih oblika, a često snažan dojam ostavlja i na ljude koji ne prate meteorologiju. Ponekad nas zna prestrašiti, ali i svojom ljepotom ostaviti bez daha.


Riječ je o dobro definiranom, niskom oblaku koji se javlja na prednjoj strani grmljavinske oluje. Sam oblak bezopasan je te ne iznjedri tornado ili pijavicu kako to može na prvu izgledati, ali nakon što nas zahvati često zapuše jak vjetar koji može biti opasan.

Isto tako u njegovoj pozadini najčešće nailaze novi grmljavinski sustavi koji potencijalno mogu donijeti opasne vremenske pojave.

Fotogeničan shelf cloud u subotu navečer kod Ilovika, video: Jadranka Capan Matas

Oblak nastaje tako što se ohlađeni zrak iz silaznih struja u grmljavinskoj oluji spušta u nižu troposferu tvoreći bazen hladnog zraka. Taj snažan “downdraft” najčešće ugasi oluju, tj. predstavlja njezin posljednji razvojni stadij, no ako su uvjeti u atmosferi povoljni, on može nastaviti kretanje u donjem dijelu oluje.

Topao zrak iz prizemlja koji prepušta mjesto hladnom ponovno se naglo uzdiže (“updraft) i hrani oluju, a upravo to naglo uzdizanje toplog zraka formira dojmljiv shelf cloud, kao što je i prikazano na ilustraciji.

Iako je u teoriji riječ o oblačnom obliku koji bi trebao biti rijedak na našem području, posljednjih nekoliko godina sve je češća pojava, naročito nakon dugog perioda ekstremno toplog vremena kada naiđe fronta sa sjeverozapada. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti