Krajem nedjelje stiže jaka fronta, a zatim ubrzo novi toplinski val

Objavljeno: 03. srpnja 2021. u 20:24h

Prava ljetna fronta uz lokalne grmljavinske pljuskove i neverine stiže nam krajem nedjelje i noći u ponedjeljak, a iako službenog upozorenja nema, moguće su potencijalno opasne vremenske prilike.


Već noćas će se atmosfera postupno destabilizirati uz mogućnost neverina, ali glavnina pogoršanja vremena stiže u nedjelju kasno navečer i u noći na ponedjeljak. Pritom lokalno može biti jakog vjetra promjenjivog smjera, pljuskova, grmljavine, tuče…

U ovakvim situacijama moguć je i razvoj dojmljivog shelf clouda ili oblaka polica, koji uvijek ostavlja promatrače bez daha, no donosi i jak nalet vjetra uz vrlo raznolik raspored oborina.

Vrijeme će se brzo smiriti, već u prvom dijelu ponedjeljka. Temperature zraka bit će prave ljetne uz obilje sunčanog vremena, a u nastavku tjedna slijedi njihov daljnji porast.

Istra je relativno dobro prošla kod dva posljednja toplinska vala, unutrašnjost Hrvatske bila je osjetno toplija, a susjedne zemlje da i ne spominjemo! Ipak, u drugom dijelu tjedna dobro ćemo osjetiti toplinski val pošto će se vrijednosti vjerojatno penjati i iznad 37 °C.

Glavnina toplinskog vala prema svemu sudeći potrajat će 3-4 dana, nakon čega slijedi “normalizacija” temperatura, no i dalje će biti iznadprosječno toplo. (P.R./IM).

Povezane vijesti