Kraj mjeseca u znaku promjenjivog vremena, a zatim preuranjeno ljeto!

Objavljeno: 27. travnja 2020. u 13:30h

Nakon što je jučer u Istri prosječno palo oko 5 mm kiše, idućih dana očekujemo nastavak promjenjivog proljetnog vremena, a najstabilniji će biti upravo sam početak tjedna.


Utorak i srijeda donose nam nestabilnije vrijeme, a glavninu kiše i pljuskova valja očekivati poslijepodne i navečer. Pritom će kao što je i uobičajeno u ovom dijelu godine oborine biti vrlo nejednoliko raspoređene.

U takvim situacijama značajnije količine valja očekivati na sjeveru Istre i oko Učke, dok će na jugu količine biti škrte, osim ako ne dođe do lokalnog razvoja jačih sustava, što ne smijemo u potpunosti isključiti. Puhat će većinom slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak.

Prema aktualnim prognostičkim modelima i u svibanj ćemo ući s promjenjivim vremenom uz mjestimičnu kišu, a bit će i pljuskova praćenih grmljavinom. Svaka litra kiše dobro će doći suhoj zemlji, jer ono što nam stiže sredinom prve dekade svibnja mogli bi nazvati ranoljetnim vremenom.

Zahvaljujući jačanju afričke anticiklone, oko 05.05. prema svemu sudeći doći će do prodora vrlo toplog zraka s juga Europe uz naglo zatopljenje. U unutrašnjosti Hrvatske vrijednosti bi se mogle popeti do 30 °C, a toplo za doba godine bit će i u našem kraju uz dnevne vrijednosti do 28 °C. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti