KOMENTAR: Novi porezi ne mogu spasiti klimu već samo osiromašiti građane

Objavljeno: 20. srpnja 2021. u 12:18h

Počelo je. Epidemija koronavirusa polako završava, a medijska kampanja za uvođenje novih poreza zbog navodne zaštite klime u punom je jeku. Prvi je na redu plin.


Tako ćemo u narednom periodu zasigurno u vijestima vidjeti neke prosječne umirovljenike, obične građane koji će sa smiješkom na licu govoriti kako je to u redu, kako sve poskupljuje pa može i grijanje, uz banaliziranje problema. Možda u donjem desnom kutu bude i pisalo “plaćeni oglas”, pa obratite pažnju.

Kampanja se vodi i na društvenim mrežama, stoga nemojte da vas iznenade razni “trolovi” koji agresivnim upisima na svakom članku pokušavaju utjecati na javno mnijenje. Tako je i članak kojeg smo jučer prenijeli o poskupljenju plina bio izložen “napadima” ljudi koji bi jednostavno zabranjivali slobodu govora, pa čak i sarkazam.

Riječ je o sarkazmu da će prikupljeni porez ići direktno polarnim medvjedima, na što su trolovi reagirali da nam treba zabraniti slobodu govora i izložiti nas “institucijama”. Možda se tu pronađe i pokoji građanin koji se osilio u doba epidemije i u kojem su razna ograničenja i zaključavanja probudila totalitarističke ideje, a takvih nesretnika ima podosta.

No da se ne bavim puno s ovom prljavom kampanjom na društvenim mrežama, čovjek se zapita, koji je zapravo cilj nove serije poskupljenja, je li to zaista navodna zaštita klime? Zašto EU dodatno opterećuje svoje građane, zašto misli da će poskupljenje grijanja od čak 25 % spasiti klimu, a istovremeno se primjerice ulažu milijarde u vojnu tehnologiju.

Nije na odmet spomenuti kako samo američka vojska ima CO2 otisak veći od 140 zemalja svijeta zajedno, pa nisam naišao na nijednu inicijativu za smanjenje naoružanja i militarije. Očito se nije našao nitko kome je u interesu širenje informacija o ovom sektoru koji značajno pridonosi emisijama CO2.

Isto tako, prošle godine Kina je u pogon pustila nove termoelektrane na ugljen kapaciteta 38 GW, te je kapacitet proizvodnje električne energije iz tog energenta veći 3 puta od proizvodnje ostatka svijeta. Nevjerojatni podaci.

Da bi shvatili tvrdnju iz naslova, moramo pogledati brojke. EU je posljednjih godina imala brojne geopolitičke promašaje, a sada si daje na značajnu da može svojim aktivizmom i porezima spasiti klimu, što je ako imalo poznajemo tematiku jednostavno smiješno.

EU sudjeluje u svjetskim emisijama CO2 s manje od 10 %, a od tih 10 % tek 13 % otpada primjerice na osobne automobile, a koliko otpada na grijanje plinom koji je donedavno bio proglašen  “energentom budućnosti”, nisam mogao pronaći, no ta brojka vjerojatno nije velika.

Samo zadržavanje na tih 10 % ukupnih emisija trebalo bi biti dovoljno da uočimo koliko je ostatak svijeta zapravo dominantan i kako će se tzv. spašavanje klime odvijati negdje drugdje. Iako pritom treba imati na umu kako je cijelo gospodarstvo povezano, te kako su brojke u određenoj mjeri “frizirane” zbog selidbe proizvodnje u zemlje s jeftinom radnom snagom.

Geopolitička moć EU-a slabi, a dodanim opterećenjem građana raznim CO2 porezima postići će se malo ili nimalo, jedino će se dodano osiromašiti građane koji su ionako pogođeni mjerama protiv epidemije.

Brojke jasno pokazuju kako će spašavanje klime u idućim desetljećima ovisiti, odnosno, odvijat će se u Kini, Indiji, a možda i nekim drugim velikim zemljama koje sa svojom populacijom, proizvodnjom i jasnim političkim vodstvom predstavljaju budućnost čovječanstva.

Ako mislite da ćete nešto postići plaćanjem visokih klimatskih poreza, varate se. Apsolutno sve će ostati isto. I dalje će biti tornada, poplava, suša, jakih ciklona koje će odnositi živote i prouzrokovati velike materijalne štete.

Naš cilj treba biti prilagodba te usvajanje zaboravljenih znanja naših “primitivnih predaka” koji primjerice nisu gradili kuće u bivšim močvarama, odmah do mora, na vjetrometinama, već su ipak osluškivali prirodu i prilagođavali se. Čovjek je preživio i prilagodio se brojnim ekstremima, a tko misli da će klimatski porezi nekako to olakšati, gadno se vara. (Petar Radovan).

Komentiraj

Povezane vijesti