KLIMA: Ljeto je bilo vrlo toplo i sušno

Objavljeno: 16. rujna 2021. u 13:37h

Odstupanja srednje temperature zraka za ljeto 2021. u odnosu na normalu 1981. – 2010. nalaze se u rasponu od 1,3 °C (Pazin) do 2,5 °C (Gradište). Na svim postajama temperatura zraka je bila značajno viša od višegodišnjeg prosjeka, izvijestio je DHMZ.


Prema raspodjeli percentila, toplinske prilike u Hrvatskoj za ljeto 2021. godine opisane su sljedećim kategorijama: vrlo toplo (dijelovi istočne i središnje Hrvatske, gorska Hrvatska, sjeverno Hrvatsko primorje, veći dio srednje i južne Dalmacije) i ekstremno toplo (dijelovi istočne i središnje Hrvatske, okolica Zavižana, Lošinj, dio sjeverne Dalmacije sa zaleđem, dio Brača i Hvara, šira okolica Ploča, središnji dio Pelješca, okolica Lastova).

Odstupanje temperature zraka od prosjeka

Oborine

Odstupanja količine oborine za ljeto 2021. godine u odnosu na normalu 1981. – 2010. nalaze u rasponu od 31 % višegodišnjeg prosjeka u Pločama gdje je palo 40,2 mm oborine, do 136 % u Lastovu (95,6 mm). Analiza odstupanja količina oborine za ljeto 2020. izraženih u postotcima (%) višegodišnjeg prosjeka pokazuje da su količine oborine na većini postaja bile niže od višegodišnjeg prosjeka.

Oborinske prilike u Hrvatskoj za ljeto 2021. godine izražene percentilima detaljnije su opisane sljedećim kategorijama: vrlo sušno (veći dio središnje Hrvatske i prijelaz prema gorskoj Hrvatskoj, šire područje Knina), sušno (dio istočne i središnje Hrvatske, Gorski kotar, dio Kvarnera, Istra, Lošinj, sjeverna Dalmacija i zaleđe, okolica grada Hvara, šira okolica Ploča, središnji dio Pelješca), normalno (krajnji istok Hrvatske, okolica Bilogore, sjever središnje Hrvatske, dio Kvarnera i kvarnerskih otoka, veći dio gorske Hrvatske, veći dio srednje i južne Dalmacije) i kišno (okolica Senja i Splita). (DHMZ).

Odstupanje oborina od prosjeka

Povezane vijesti