KATASTROFA U SIBIRU: Medvjedi i lisice panično traže skrovište u naseljima, opožareno područje veće je od 2 Hrvatske

Objavljeno: 01. kolovoza 2019. u 19:21h

Dok je većina medijskih izvještaja bazirana na tome kako je ruski predsjednik Putin u Sibir poslao vojsku kao pomoć pri gašenju požara, lokalna medijska izvješća govore o velikoj tragediji biljnog i životinjskog svijeta.


Kako piše The Siberian Times, lokalno stanovništvo izvještava o brojnim medvjedima i lisicama kako u panici traže skrovište po ljudskim naseljima. Stanovništvo pomaže koliko može, a životinje su često prepune opekotina.

Moskovski biolog Sergej Naidenko ističe kako bi se većina velikih životinja poput medvjeda, jelena, svinja i vukova trebala spasiti, no životinje koje trenutno imaju mladunčeta (ris, lisice, zečevi), najviše će biti pogođene jer ne mogu preseliti svoje mališane.

Ježevi koji se sporo kreću su “osuđeni”, rekao je Naidenko, kao i većina manjih životinja poput miševa čija je strategija izbjegavanja vatre skrivati ​​se u rupama. Ako i prežive vatru pod zemljom, nakon prolaska požara teško će naći hranu.

Opožareno područje prema procjeni veliko je 120.000 km2, što površina veća od 2 Hrvatske (56.594 km2). Još uvijek gori 80.000 hektara.

Maksim Yakovenko, šef ruske Federalne službe za hidrometeorologiju i praćenje okoliša, rekao je kako će se situacija svake godine zbog klimatskih promjena pogoršavati. Nadodao je kako su temperature u nekim sibirskim regijama bile od 8 do 10 °C iznad prosjeka.

‘To znači da ćemo se u budućnosti suočiti s dugotrajnim toplinskim valovima, suhim tlima, a i temperature će nastaviti rasti, više nego u ostatku svijeta. Zbog toga će se klimatska situacija u Sibiru pogoršati”, zaključio je.  (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti