Japan na udaru moćnog tajfuna Haishen (morski bog)

Objavljeno: 07. rujna 2020. u 12:28h

Japan je na udaru snažnog tajfuna. Evakuiraju se stotine tisuća ljudi, a na tisuće domaćinstava ostalo je bez struje. Meteorolozi upozoravaju na mogućnost velikih valova i poplava, prenosi HRT.


Zemlju Izlazećeg Sunca u samo tjedan dana pogađa nova velika oluja. Ovaj put jug zemlje udara snažan tajfun Haishen, što na kineskom znači – morski bog. No onima kojima Haishen prijeti, ništa kod tajfuna nije simpatično. Opasnost je velika, promet gotovo prekinut, otkazano je više od tisuću letova.

– Upozoravam sve građane, osobito one na pogođenom području, da budu pripravni na mogućnost izlijevanja rijeka, velikih poplava i plima. Pratite informacije i odmah poduzmite sve korake, poput evakuacije, kako biste zaštitili vlastiti život, poručio je japanski premijer Shinzo Abe.

Nekoliko stotina tisuća ljudi moralo je žurno pronaći sklonište. Iako je isprva Japan zahvatio vjetar od 160 kilometara na sat, prema nekim predviđanjima mogao bi puhati jače od 250 kilometara na sat. Neizravno, posljedice tajfuna ugrožavaju gotovo 6 milijuna stanovnika.

– Haishen vrlo je moćan, jednako moćan kao nekoliko tajfuna koji su zemlju pogodili prošle godine. Upozoravamo stanovnike da budu iznimno oprezni te da očekuju snažan vjetar, kišu i poplave, upozorava Nakamoto Yoshihisa iz japanske Meteorološke agencije.

Meteorolozi već danima Japance upozoravaju na opasnost te da si moraju pribaviti dovoljne količine hrane i vode. Ulice su stoga prazne, velik dio zemlje u visokom stupnju pripravnosti. Očekuje se da će promet biti otežan i sutra kada bi opasnost trebala proći, a šteta se početi utvrđivati. (HRT).

Komentiraj

Povezane vijesti