Jadransko more je ekstremno hladno, u Puli i Rovinju samo 14 °C, a u Malinskoj 11 °C!

Objavljeno: 07. svibnja 2019. u 23:18h

Aktualno zahladnjenje značajno je snizilo temperature mora koje su ekstremno niske za doba godine. Čini se kako ćemo ove godine sezonu kupanja otvoriti znatno kasnije u odnosu na posljednjih nekoliko godina!


Početkom treće dekade svibnja lani smo pisali o ekstremno toplom moru. Temperatura Jadranskog mora pritom je dosegla prave ranoljetne vrijednosti. Na Mljetu je bilo čak 23 °C, dok je u Puli i Rovinju izmjereno 21 °C.

Današnje vrijednosti lokalno su niže za 10-ak stupnjeva Celzija u odnosu na lanjske svibanjske vrijednosti. Tako je prema podacima DHMZ-a temperatura mora u Malinskoj jutros iznosila samo 11,6 °C!

U Puli i Rovinju izmjereno je 14 °C, a more je neuobičajeno hladno i na jugu Hrvatske. U Dubrovniku njegova temperatura iznosi samo 17 °C.

Prema podacima Europsko-Mediteranskog Centra za klimatske promjene (CMCC) koji publicira numeričke modele vezane za Jadran, temperature mora za više od 3 °C niže su od prosječnih vrijednosti. Osim površinskog sloja, značajno hladniji su i dublji slojevi mora (2 m, 5 m i 10 m).

Prema trenutnim simulacijama modela, u idućim danima, a možda i tjednima ne treba očekivati povratak vrijednosti temperatura mora u okvire prosječnih vrijednosti. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti