Iznenadne poplave u Alabami pogoršane su klimatskim promjenama tvrde znanstvenici

Objavljeno: 14. listopada 2021. u 08:53h

Najmanje četiri osove stradale su i iznenadnim poplavama koje su u prošlog tjedna pogodile dio Alabame u SAD-u, uzrokujući nasukane vozače, poplavljene kuće i poslovne objekte nakon što je ova vremenska nepogoda izbacila čak 13cm kiše u jednom danu, izvijestila je Nacionalna meteorološka služba.


Najnoviji ekstremni pljusak dolazi u godini u kojoj je već poginulo više Amerikanaca u olujama za koje su znanstvenici zaključili da su pogoršane klimatskim promjenama.

U središnjoj Alabami poplava je odnijela živote 4-godišnje djevojčice u gradu Arab, priopćio je mrtvozornički ured okruga Marshall, te 18-godišnjakinje čije je tijelo pronađeno u blizini Union Grovea. Dvije su osobe poginule u blizini grada Hoovera nakon što su poplave odnijele automobile s kolnika, izvijestila je lokalna podružnica NBC -a WVTM.

“Sinoć je grad Hoover doživio nezapamćene intenzivne oborine koje su uzrokovale poplave u brojnim područjima. Nekoliko od ovih područja nije doživjelo poplave u posljednjih 20 godina ”, navodi se u pisanoj izjavi vatrogasne službe Hoover.

Photo credit: Rocky Ridge Fire Department

U srijedu je izvješće Svjetske meteorološke organizacije Ujedinjenih naroda upozorilo da je velik dio svijeta nespreman za pogoršanje poplava, uragana i suša uzrokovanih klimatskim promjenama.

“Od 2000. godine katastrofe povezane s poplavama povećale su se za 134%, a broj i trajanje suša također su se povećali za 29%”, navodi se u izvješću.

Izvješće ( 2021 State of Climate Services (WMO-No. 1278)) se osvrnulo na sve izazove koje klimatske promjene postavljaju svjetskom ciklusu vode, uključujući pristup čistoj vodi za piće, te je predložilo brojne preporuke za rješavanje svake posljedice, kao i temeljnog uzroka – sagorijevanja fosilnih goriva.

“Kako mijenjamo klimu, u posljednjih nekoliko desetljeća naučili smo da ćemo također iz temelja promijeniti količinu vode koju dobivamo i gdje je dobivamo, intenzitet oluja, način padavina, ozbiljnost suša i poplava, potražnju za vodom iz usjeva i iz naše prirodne vegetacije ”, rekao je za Yahoo News znanstvenik Peter Gleick, suosnivač Pacifičkog instituta u Oaklandu u Kaliforniji i vodeći stručnjak za način na koji klimatske promjene utječu na vodu.

Ovog ljeta, s ekstremnom sušom koja se nastavila pogoršavati u nekoliko zapadnih država i s poplavama koje su opustošile zajednice na jugu, srednjem zapadu i sjeveroistoku, učinci klimatskih promjena došli su u fokus mnogih Amerikanaca.

Više od 30cm kiše palo je u srijedu navečer u Birminghamu, pa su mnogi stanovnici ostali na cjedilu i potrebno ih je spasiti, dok je meteorološka služba u Birminghamu poslala hitne poruke upozoravajući na opasnosti.

Kako prosječna temperatura Zemlje nastavlja rasti zbog nakupljanja stakleničkih plinova, raste i količina vlage u atmosferi zbog povećanog isparavanja. Svaki stupanj Celzijevog porasta temperature jednak je 7 posto više vlage u atmosferi, otkrila su istraživanja. Pod određenim uvjetima ta će se vlaga osloboditi, pa će oluje poput one koja je u srijedu pogodila Alabamu postati još gore.

Za stanovnicu Alabame Jill Caskey, u srijedu je bilo malo vremena da se reagira na poplavu.

“Voda je ulazila u auto tako brzo da sam morala pobjeći kroz prozor”, rekla je za AL.com. Njezin je automobil zastao u poplavnim vodama i morala ju je spasiti policija.

Za razliku od mnogih upozorenja koja su izdali istraživači povezani s UN-om, situacija u kojoj se Caskey našla dala joj je malo vremena da reagira.

“Doista se dogodilo tako brzo da nisam imala vremena razmišljati o tome”, rekla je. (David Knowles/Yahoo news)

Photo credit: Anadolu agency

Povezane vijesti