Itekako je moguće utjecati na vrijeme i klimu pa i izazvati poplave, to se već uvelike radi

Objavljeno: 12. kolovoza 2023. u 22:16h

Ovih dana postalo je popularno medijski ismijavati takozvane teoretičare zavjera po pitanju mogućeg čovjekovog utjecaja na vrijeme i klimu određenog područja, ali to se već uvelike radi već desetljećima.


Pritom jako griješe oni koji ih ismijavaju tzv. dogmatici, ali i sami tzv. teoretičari zavjere. Dogmatici su u krivu kada tvrde da se na određenu oluju ne može utjecati, a na globalnu klimu može smanjenjem emisije CO2. Jer ako možemo utjecati na globalnu klimu jednim praktički jednostavnim potezom, zasigurno možemo i na vrijeme, jer je u pitanju fizika atmosfere koju dobro poznajemo. O tome ću nešto više reći u nastavku teksta.

Poplava, generirao Petar Radovan/AI

Teoretičari zavjere u krivu su kada tvrde da je netko utjecao na oluje u regiji u prijašnjem razdoblju, da ih je stvarao i “pojačavao”. Tehnologija za takav poduhvat postoji i u teoriji bi mogla raditi, ali za to bi bile potrebne milijarde eura i suradnja više država, što zasigurno ne bi prošlo ispod radara. A da ne spominjemo to što je nevrijeme bilo najavljeno barem 7 dana ranije i to poprilično precizno. Čak je i sezonska prognoza Accuweathera izdana u svibnju najavila olujno ljeto na Balkanu uz veliku mogućnost poplava.

DHMZ je prije same promjene napisao dobru analizu što nas očekuje uz znanstveno objašnjenje, što možete pročitati ovdje. Zaista je mala vjerojatnost da je netko zasijavao oblake iznad Slovenije kako bi izazvao poplavu baš na tom području, ali daleko od toga da to tehnološki nije moguće.

Uz to, prije nego što navedem nekoliko primjera treba ponoviti sljedeće. Tako malo ljudi razlikuje vrijeme i klimu pa da i to razjasnimo. Vrijeme je trenutno stanje atmosfere na nekom području, a klima prosječno stanje za što se najčešće uzima referentni period od 30 godina. Čovjek može utjecati i na vrijeme i na klimu nekog područja.

Utjecaj na vrijeme

Utjecaj na vrijeme iznad određenog područja moguće je zasijavanjem oblaka, što uzrokuje razvoj oborina, ponekad i ekstremnih. Deutsche Welle je 2022. imao dobar članak o tome, u kojem pišu o povijesti zasijavanja oblaka koja seže još u 40-e godine prošlog stoljeća.

Zahvaljujući toj tehnologiji, 2008. godine otvaranje Olimpijskih igara prošlo je bez kiše, a i Rusija uvelike koristi tu metodu kako bi modificirala vrijeme određenog područja, najčešće da im prvomajski praznici prođu bez kiše.

Također, SAD je koristio ovu metodu u Vijetnamskom ratu kako bi produžio sezonu monsuna kako bi blatna sezona dulje trajale, čime je otežao kretanje protivniku (koji je na kraju ipak pobijedio).

U Arapskim Emiratima uvelike koriste tehnologiju zasijavanja oblacima, čak i dronovima te električnim impulsima, što je nova tehnologija. O tome je opsežno pisao Reuters, a na stranu to što često “pretjeraju” pa se Dubai nađe pod vodom zbog ekstremne količine oborina koja padne u kratkom vremenskom roku. To je najbolji primjer kako zasijavanjem oblaka možemo izazvati poplave na određenom području.

Zasijavanjem oblaka moguće je izazvati nagle oborine na određenom području, generirao: Petar Radovan/AI

Utjecaj na klimu

Kako je još u prosincu 2020. pisao Jutarnji list prenoseći CNN, Kina je započela s ambicioznim programom za upravljanje vremenom, koji obuhvaća površinu od 5,5 milijuna četvornih kilometara, što je područje veće od cijele Indije.

Riječ je o eksperimentalnom programu koji treba biti dovršen do 2025. godine, a koji se bavi upravljanjem vremenom na temelju novih tehnologija i istraživanja kineskih znanstvenika. Idućih pet godina povećavat će se područje obuhvaćeno programom umjetne kiše i snijega, kako bi doseglo predviđenu površinu, a istodobno će oko 580.000 kilometara četvornih (površina više nego 10 puta veća od površine Hrvatske) imati umjetnu zaštitu od tuče, odnosno na toj će se površini primjenjivati tehnologija za blokiranje tuče.

Testnih 5,5 milijuna kilometara imat će izmijenjene klimatske uvjete, a to vjerojatno znači trajno mijenjanje biljnog i životinjskog svijeta na tom području. Naivno je vjerovati kako to neće utjecati na globalnu klimu te kako će Kinezi stati samo na tome. Umjetno povećavanje kiše na tako velikom području vjerojatno će utjecati na Indiju i sezonu monsuna, navodno Indija protiv toga već i protestira, ali detaljnije informacije teško je pronaći.

Može se i radi se

Iz ovog kratkog osvrta vidi se kako se može utjecati na vrijeme i klimu i kako se to i radi. Neki će od toga raditi razne “teorije zavjera”, neki će ove prve ismijavati i tako u krug. To ipak ne poništava činjenicu kako čovjek već danas ima tehnologiju s kojom može izazvati ekstremne poplave i oborine na određenom području, samo se nadam da se to neće zloupotrebljavati i koristiti u ratnim operacijama kao u prošlosti… (Petar Radovan/Istramet).

Gdje god se nalazili, uvijek ponesite kišobran jer nikad ne znate kada će netko zasijati oblake! :) Generirao: Petar Radovan/AI

Povezane vijesti