Istru nepogode zaobišle, potop u Zagrebu i na sjeveru Hrvatske

Objavljeno: 25. srpnja 2020. u 07:10h

Promjena vremena nakon koje slijedi brz povratak vrućina u Istru nije donijela jače nepogode, ali mjestimice je pala obilna kiša.


Prošle noći jači razvoj oblaka zabilježen je na moru zapadne Istre, a pred jutro na Kvarneru. Meteorološka postaja Ponikve na otoku Krku zabilježila je najviše kiše, čak 46 mm. U Istri je od ponoći prosječno palo 5 mm kiše, a oko Učke do 21 mm.

U posljednja 24 sata u središnjoj Istri mjestimice je pala obilna kiša, izdvojimo postaju Žužići kod Tinjana (51 mm) i Žminj (41 mm). Od postaja na moru valja spomenuti Rovinj (31 mm) i Peroj-Portić (26 mm).

Meteorološka upozorenja pokazala su se opravdanim za središnju Hrvatske gdje je bilo iznimno obilnih pljuskova uz mjestimične poplave i bujice. U Zagrebu je tako u kraćem vremenskom roku palo više od 50 mm kiše, stoga je došlo do plavljenja dijelova grada uz materijalnu štetu.

Vatrogasci su zaprimili stotine poziva građana, stoga su preko društvenih mreža zamolili građane da prijavljuju samo hitne slučajeve.

Na varaždinskom području prema neslužbenim informacijama palo je još i više kiše, i do 150 mm u posljednja 24 sata!

Iako će i u nastavku subote biti lokalnih pljuskova, vrijeme će se postupno smiriti, stoga očekujemo dulja sunčana razdoblja, a temperature zraka porasti će do 29 °C. Uvod je to u period vrućeg ljetnog vremena koje će nas pratiti idući tjedan. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti