Istra se danas grije na 30 °C, uslijedio je nagli prijelaz u ljeto

Objavljeno: 20. travnja 2018. u 16:56h

Ekstremna toplina za doba godine glavno je obilježje vremena ovog petka. Temperature zraka u Istri i na Kvarneru penju se do 30 °C!


Zahvaljujući stabilnoj anticikloni i fenskoj buri, vrijednosti temperature tijekom petka ekstremno su visoke na cijelom području. Vrijednosti su primjerenije posljednjoj dekadi lipnja, dakle vrućine su uranile puna dva mjeseca.

Riječ je o naglom “skoku” u ljetni režim vremena. Prije samo 20-ak dana još smo bilježili izraženije mrazeve diljem Istre, a prosječna dnevna temperatura zraka tek je krajem prve dekade mjeseca u unutrašnjosti poluotoka prešla 10 °C.

Primjerice u Ivolima pokraj Pazina 08.04. zabilježeno je -0,4 °C, a danas je temperatura prešla 28 °C. Sličan drastičan porast temperatura bilježi se i na ostatku područja, a valja spomenuti kako je prosječna dnevna temperatura na području grada Pule jučer bila viša od 20 °C!

Idućih dana očekuje nas nastavak ekstremno toplog vremena, no od nedjelje zahvaljujući južnom vjetru (s mora) i visokoj naoblaci, dnevne vrijednosti ipak će se malo sniziti.

Jače i dugotrajne promjene nema na vidiku, stabilna anticiklona dominirat će do daljnjega! (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti