Idućih dana ugodne temperature, a zatim prijete prve vrućine!

Objavljeno: 02. svibnja 2021. u 22:56h

S noćašnjom frontom temperature zraka ponovno će se sniziti malo ispod prosječnih vrijednosti za doba godine, a nova fronta uz mjestimičnu kišu prema svemu sudeći stiže nam u petak.


Čini se kako će to biti posljednja u nizu fronti, nakon čega ulazimo u razdoblje iznadprosječno toplog vremena koje će vjerojatno potrajati 4-5 dana. Tada bi ponegdje mogli mjeriti i prvih 30 °C!

Krajem idućeg tjedna, odnosno krajem prve dekade mjeseca sinoptička situacija u Europi (konačno) će se promijeniti. Atlantske ciklone putovat će prema Biskajskom zaljevu gdje će se zadržavati nekoliko dana. U takvoj situaciji naši krajevi nalazit će se na prednjoj strani ciklonalnih sustava uz dotok vrućeg zraka iz Afrike.

Temperature zraka porast će 10-ak stupnjeva Celzija iznad prosjeka za doba godine u većem dijelu srednje Europe te našeg dijela Sredozemlja. U nizinama unutrašnjosti Hrvatske vrijednosti bi mogle porasti i do 30 °C, dok će na Jadranu zbog utjecaja hladnijeg mora čija se temperatura ovih dana kreće oko 15 °C temperature biti primjerenije svibnju.

Val visokih temperature zraka za doba godine vjerojatno neće dugo potrajati. Već su prisutne konkretne naznake na prognostičkim modelima kako bi od 14.05. ponovno mogli ući u razdoblje promjenjivijeg vremena uz postupan pad temperatura zraka u okvire prosječnih za sredinu svibnja.

Ipak, promjena neće biti “jesenskog tipa” kao u dosadašnjem dijelu proljeća, već će vjerojatno biti u znaku izraženih lokalnih grmljavinskih pljuskova uz lokalno obilnu kišu, a uz porast konvektivne aktivnosti te približavanja klimatološkog ljeta i tuča će biti sve češća pojava. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti