Idući tjedan veći dio kontinenta prekrit će snijeg, na Jadranu bura i mjestimične pahulje

Objavljeno: 21. ožujka 2020. u 23:10h

Za razliku od proteklih dana i tjedana, idući dani neće biti povoljni za boravak na otvorenom, što će nadamo se doprinijeti borbi protiv korona virusa koji u Hrvatskoj uzima sve više maha. Zbog nepovoljnih vremenskih prilika građani bi (konačno) mogli ostati u svojim domovima.


Od nedjelje nam se postupno vraća hladno vrijeme i zima. Prodor hladnog zraka sa sjeveroistoka Europe uz razvoj visinske ciklone omogućit će zadržavanje hladnog i relativno vlažnog zraka iznad našeg dijela Sredozemlja gotovo cijeli idući tjedan. Pritom će u kopnenom području biti snijega, a na Jadranu olujne i orkanske bure.

DHMZ je već za nedjelju za cijeli Jadran zbog bure izdao narančasti stupanj upozorenja. Za Velebitski kanal na snazi je još oštrije crveno upozorenje, pošto udari vjetra mogu dostizati 140 km/h. Na moru zapadne Istre očekivani udari bure kreću se do 100 km/h, a na Kvarneriću 110 km/h.

Bura će obilježiti i početak novog tjedna, naročito na Kvarneru gdje će biti olujnih i orkanskih udara, a samim time i brojnih ograničenja u prometu. U gorju će padati snijeg, posebice u utorak, srijedu i četvrtak. Pritom bi moglo biti i obilnijih količina, što se dobro može uočiti u 10-dnevnoj prognozi za Delnice.

Snijeg će vrlo vjerojatno prekriti veći dio kontinentalne Hrvatske, a prema prognozi ICON-a lokalno će biti obilnijih količina uz prave zimske, gotovo pa siječanjske temperature zraka! Vrijednosti na 850 hPa (oko 1400 m.n.v.) snizit će se za više od 10 °C ispod prosjeka za doba godine.

Tijekom utorka snijega nošenog jakom i olujnom burom može biti lokalno i na Kvarneru, dok će se u Istri vjerojatno zadržati suho i hladno vrijeme uz sunčana razdoblja. U ovakvim sinoptičkim situacijama kada je visinska ciklona položena južnije, značajnije količine oborina u Istri nisu izgledne do popuštanja hladnoće, odnosno slabljenja hladne jezgre i bure.

Prema večerašnjim modelima postupno popuštanje hladnoće slijedi od petka, no i dalje će puhati bura, a bit će i oblačnije, stoga ćemo na povratak visokih temperatura zraka kojima smo svjedočili prošli tjedan morati pričekati neko vrijeme. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti