Idući dani u znaku rane jeseni, za vikend mogući i jači grmljavinski pljuskovi

Objavljeno: 05. rujna 2019. u 22:56h

Nakon tri stabilna dana uz maksimalne temperature zraka do 30 °C, pred nama je novo pogoršanje vremena koje donosi mjestimičnu kišu i lokalne grmljavinske pljuskove.


Glavna meteorološka vijest u petak bit će bura koja će na Kvarneru lokalno imati i olujne udare. Povodom jačanje bure, DHMZ je putem platforme Meteoalarma za Velebitski kanal izdao crveno upozorenje. Na tom području udari bure mogu dostizati 120 km/h.

Naročito će nestabilno biti za vikend kada su mogući vrlo izraženi lokalni pljuskovi, a na moru izolirani neverini. Bura će oslabiti, a puhat će raznolik vjetar koji će često ovisiti o položaju grmljavinskih sustava.

Pritom su lokalno mogući obilniji pljuskovi koji će donijeti veću količinu oborina u kratkom vremenskom roku, ali i intenzivna grmljavina. Oborine će biti nejednoliko raspoređene, a najobilnije će biti u kopnenom dijelu poluotoka, naročito na Ćićariji.

Dnevne temperature zraka prosječno će se sniziti za 5-8 °C, odnosno u okvire prosječnih za doba godine. Velike temperaturne oscilacije ne očekujemo.

Idući tjedan stabilnije

Prema trenutnim prognostičkim modelima, početak idućeg tjedna ponovno nam donosi stabilnije i toplije vrijeme. Dominirat će bura, stoga očekujemo i obilje sunčanog vremena, no ljetne vrućine se neće vraćati.

Temperature zraka kretat će se oko uobičajenih za doba godine. Jutarnje vrijednosti od 9 °C po kotlinama unutrašnjosti Istre do 14 °C uz obalu, dok ćemo danju uz obalu i dalje mjeriti do 26 °C. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti