I do 40 cm snijega zatrpalo Dalmatinsku zagoru, pahulje do mora!

Objavljeno: 09. siječnja 2019. u 10:23h

Prvo snijeg, a kasnije i snježna mećava zabijelili su tijekom utorka poslijepodne i navečer Dalmatinsku zagoru, a mjestimice izazvali i probleme u prometu, zbog čega u srijedu neće biti nastave u više škola. Zbog obilnog snijega proglašeni su i zimski uvjeti na cestama u Dalmaciji, javlja HAK, prenosi Dnevnik.hr.


Glavne prometnice se čiste i prohodne su, rekao je za Radio Dalmaciju voditelj zimske službe Petar Vuletić.

“Palo je dosta snijega sinoć i noćas. Najviše ga ima na području Kamenskog i to 35-40 centimetara… Praktično cijela Dalmatinska zagora je pod snijegom. 30 vozila zimske službe angažirano je na čišćenju i posipanju cesta. Glavni cestovni pravci su prohodni a postupno će se raditi i na čišćenju i posipanju cesta nižih razina”, rekao je Vuletić.

ICON je dobro predvidio snijeg:

Radio Imotski javlja da zbog snježnog nevremena i neprohodnosti cesta zajedničkim dogovorom ravnatelja svih 11 osnovnih škola Imotske krajine odlučeno da se u srijedu nastava u istima neće održati. Isto tako nastava se neće održati ni u srednjim školama u Imotskom kao ni u Glazbenoj školi.

Zimske službe su na terenu još od kasnih noćnih sati, a državne, županijske i lokalne ceste čiste se prema propisanim prioritetima. Očišćena je cesta prema Domu zdravlja, a škole i vrtići danas ne rade. Upozoravaju se građani da su, prema važećim zakonskim propisima, obavezni očistiti snijeg ispred svojih kuća i zgrada. Također, još se jednom pozivaju potrošači da zaštite svoje vodomjere, poručeno je iz Stožera civilne zaštite Grada Imotskoga.

Snijeg je zabijelio Klis, Dugopolje, Dicmo, Muć, Sutinu, Sinj, Trilj, Vrgorac, Imotski, Metković i Bijeli Vir, javljaju dalmatinski portali.

U Imotskom je tako napadalo čak 23 centimetra snijega, prema podacima DHMZ-a u 7 sati ujutro, dok ga je u Sinju napadalo 15 centimetara te Metkoviću četiri centimetra. Imotski je prema tim podacima mjesto s najvećom količinom snježnog pokrivača, dok Sinj trenutno drži drugo mjesto. Zavižan na Velebitu, za usporedbu, tek je treći s mršavih 11 centimetara snijega.

Snijeg je pao i na Dugom Ratu te Pločama.

Radio Dalmacija prenosi i kako je rano jutros snijeg prestao padati. (Dnevnik.hr).

Komentiraj

Povezane vijesti