Hrvatska noćas vjerojatno posljednji put pomiče kazaljku sat unatrag

Objavljeno: 27. listopada 2018. u 12:32h

Hrvatska ovog vikenda prelazi na zimsko računanje vremena, a prema svim nagađanjima, bit će to posljednji put da pomičemo kazaljku jedan sat unatrag, izvještava Jutarnji list.


Kao što je već poznato, Europska komisija objavila je prijedlog direktive za ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata prema kojem bi se sve države Europske unije trebale odrediti hoće li prijeći na zimsko ili ljetno računanje vremena, a takvu odluku trebali bi donijeti do 31. ožujka 2019.

O jedinstvenom računanju vremena bit će riječi i na skorašnjem neformalnom sastanku ministara prometa iz cijele Europske unije koji će se održati 30. i 31. listopada u Grazu, a Ministarstvo koje vodi Oleg Butković već je odredilo svog predstavnika. Prema nekim nagađanjima, Austrija će ostalim članicama predložiti da se svi prebace na ljetno računanje vremena.

Odluka na razini naše Vlade još nije donesena.

– Vlada još nije zauzela službeni stav za koje se jedinstveno računanje vremena zalaže – zimsko ili ljetno. Također još nije odlučeno u kojem vremenskom razdoblju bi se trebalo na razini Europske unije krenuti s jedinstvenim računanjem vremena – rekao nam je jučer ministar Butković.

No, neslužbene informacije iz Banskih dvora govore da bi Hrvatska mogla stati na stranu ljetnog računanja vremena i to prije svega zbog turizma. (Jutarnji list).

Komentiraj

Povezane vijesti