Golfska struja najslabija u posljednjih 1600 godina?

Objavljeno: 12. travnja 2018. u 18:36h

Topla atlantska struja povezana s jakom i naglim promjenama klime u prošlosti, trenutno je najslabija u posljednjih 1600 godina, pokazalo je novo istraživanje.


Saznanja se temelje na više različitih znanstvenih istraživanja i dovode u pitanje ranije teorije da će Golfskoj struji trebati stotine godina da kolabira.

Novo istraživanje pokazuje da je Golfska struja 15 posto slabija nego oko 400. godine ove ere, što je iznimno velika devijacija koja dokazuje da je ljudsko djelovanje barem djelomično krivo za ovakvo stanje.

Struja poznata i kao Atlantska meridijalna cirkulacija (Amoc), nosi toplu vodu na sjever prema Sjevernom polu. Voda se tamo hladi, postaje gušća i tone na dno te se vraća prema jugu. No globalno zatopljenje ometa hlađenje vode dok led s Arktika koji se otapa preplavljuje područje s rjeđom slatkom vodom što oslabljuje Golfsku struju.

Znanstvenici još od 2004. znaju da Golfska struja slabi jer su tad u more postavili instrumente koji su je izmjerili. No najnovija istraživanja oceana pokazala su da struja slabi daleko većom brzinom nego se prije mislilo.

‘Golfska struja je vrlo važan dio Zemljinog klimatskog sustava i uvijek je igrala važnu ulogu u naglim klimatskim promjenama’, kaže voditelj studije, doktor David Thornalley s University Collegea u Londonu. Dodao je i da trenutni klimatski modeli ne odražavaju uočeno usporavanje što znači da je Golfska struja nestabilnija nego se mislilo, prenosi Jutarnji list.

Komentiraj

Povezane vijesti