Glavnina pogoršanja tek stiže, izdana meteorološka upozorenja

Objavljeno: 07. rujna 2019. u 20:44h

Nakon nestabilne subote uz pojavu brojnih pijavica na moru južne Istre, i drugi dio vikenda obilježit će vrlo promjenjivo vrijeme uz lokalno obilne oborine.


Zapuhat će umjereno i jako jugo, na otvorenom moru uz mogućnost olujnih udara. Jugo će kasno navečer i u noći na ponedjeljak okrenuti na jugozapadnjak, a na dijelu područja nakratko zapadnjak.

Pritom očekujemo lokalno obilne oborine, prema predviđanjima naših modela tamo gdje dođe do razvoja jače naoblake valja očekivati i do 50 mm kiše u kratkom vremenskom roku.

Izdana meteorološka upozorenja

Povodom nadolazeće glavnine pogoršanja vremena, DHMZ je putem platforme Meteoalarma izdao prigodna upozorenja. Najžešće narančasto upozorenje izdano je za kopneni dio Istre i Kvarnera, a odnosi se na mogućnost obilne kiše (35-60 mm).

Zbog mogućnosti grmljavinskog nevremena izdano je žuto upozorenje, a vjerojatnost grmljavine pritom je veća od 70 %. Žuti stupanj upozorenja na snazi je i zbog juga koje bi na moru (uključujući i zapad Istre) moglo dostizati udare do 85 km/h!

Vrijeme se neće smiriti ni u ponedjeljak prijepodne kada će se plitka ciklona nalaziti sjevernije od Istre. U toj situaciji moglo bi biti pojačanog jugozapadnog i zapadnog vjetra uz povećanje valovitosti mora i izraženiju plimu, o čemu će zasigurno više biti riječi tijekom nedjelje u našoj trodnevnoj prognozi. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti