Fronta u utorak donosi jedino temperaturni šok, prava kiša ponovno će izostati!

Objavljeno: 11. travnja 2020. u 16:10h

Istra je kao i okolne regije željna prave kiše. Požarna sezona već uzima maha, njive su suhe, a sve je dodatno isušila višetjedna bura u kombinaciji s visokim temperaturama i sunčanim vremenom.


U utorak stiže promjena vremena, no ne i toliko željena kiša. Vrlo izražena hladna fronta strmoglavit će temperature zraka, a u srijedu ujutro izgledan je i jači mraz, naročito u unutrašnjosti Istre. Mraz je moguć i ponegdje uz obalu, no bit će slab.

Umjereno i jako jugo i jugozapadnjak koji će postupno zapuhati već u nedjelju, sredinom utorka okrenut će na buru koja će na pojedinim lokalitetima imati olujne udare. Bura će doprinositi dojmu hladnijeg vremena i pravog temperaturnog šoka.

Kiša će uglavnom biti rezervirana za Gorski kotar i unutrašnjost Hrvatske, no ni na tom području prema trenutnim projekcijama nisu izgledne obilne količine.

S naglim zahladnjenjem kiša će u gorju okrenuti na snijeg, stoga nas ponegdje čak ni snježni pokrivač ne bi trebao iznenaditi, kao ni povratak zimskih uvjeta na gorskim prometnicama!

Suša se nastavlja

U Istri kišu očekujemo u malim količinama, a ponegdje će kišne kapi i izostati, naročito na zapadu i jugu poluotoka. Bura će dodatno posušiti već ionako suho tlo, a takvo stanje pogodovat će širenju požara ako do njih dođe, što možete pratiti u prognozi HAINES indeksa.

Nakon prolaska fronte brzo će se razvedriti, stoga već u drugom dijelu utorka očekujemo obilje sunčanog vremena i buru. Nastavak tjedna donosi nam sunčano te ponovno svakim danom sve toplije vrijeme. Dnevne temperature zraka krajem tjedna ponovno će prelaziti 22-23 °C, dok će jutra biti svježa. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti