Fronta donijela udare zapadnjaka iznad 100 km/h, osvježenje, te obilniju kišu na Kvarneru

Objavljeno: 08. srpnja 2019. u 01:44h

Nakon nepodnošljive sparine i vrućine koja je obilježila veći dio dana, žestoka fronta u nedjelju navečer protutnjala je Istrom i Kvarnerom.


Za vrijeme prolaska fronte razvio se ogroman shelf cloud koji je donio olujne udare vjetra. Naša meteorološka postaja u Draguzetima na Barbanštini zabilježila je udar zapadnjaka od čak 104 km/h.

Meteorološka postaja u Labinu na Fortici izmjerila je 101 km/h, a izdvojimo i Poreč – luka (99 km/h), Žminj (86 km/h), Pula – Veli vrh (85 km/h), te Dajlu (64 km/h).

Vjetar je lomio grane, a u Puli – Mondival sudeći prema snimci koju smo zaprimili pričinio štetu na gradilištu. Naša ekipa (Monika Radovan&Petar Radovan) uživo je bila kod Červara gdje je silovit nalet vjetra lomio grane, a promet se odvijao otežano i zbog silovitog naleta kiše.

Nakon prolaska oluje, oduševio nas je prekrasan zalazak sunca, naročito u kombinaciji s mammatusima, tipom oblaka koji se sve češće javlja. Nedjelja je bila već drugi u nizu kada su mammatusi prethodili neverinu.

Najviše kiše na Kvarneru

Što se tiče podataka o oborinama, najobilnije količine pale su na Kvarneru. Na Hreljinu je zabilježeno 50 mm, Kukuljanovu 43 mm, a Ponikvama na otoku Krku 37 mm. Na istarskom području palo je do 25 mm koliko je zabilježeno u Žminju, a istaknimo i Rovinj s 18 mm.

Na ostatku područja zabilježene su značajno manje količine, na Buzeštini je tako palo samo 3-5 mm.

Iduća dva dana donose nam nastavak promjenjivog vremena uz mogućnost neverina, a u kopnenom području grmljavinskih pljuskova. U srijedu stiže jaka bura o čemu više možete čitati u našem trodnevnom izvješću! (P.R./IM).

Pula:

Kod Červara – Porto Bussola, UŽIVO:

Poreč:

Rovinj:

Žminj:

Komentiraj

Povezane vijesti