Fronta brzo protutnjala Istrom, zabilježena izražena plima i obilna kiša uz brojne munje

Objavljeno: 17. studenoga 2019. u 14:16h

Nakon vrlo vjetrovitog jutra, sredinom dana intenzivna grmljavinska fronta s jugozapada brzo se premjestila preko našeg područja i trenutno napreduje prema unutrašnjosti zemlje i Dalmaciji.


Do 14 sati mjestimice je pala obilna kiša. Najobilnije količine zabilježile su sljedeće postaje: Mekiši kod Vižinade (32 mm), Žminj (31 mm), Špinovci (30 mm) i Žužići (29 mm). U Pazinu je palo 21 mm, Rovinju 15 mm, Umagu 12 mm, a u Puli i tek Poreču 7 mm.

Velike količine kiše mjestimice su uzrokovale bujice, naročito na području Vižinade, no čini se da šteta nije bilo. Kišu je pratila i velika grmljavinska aktivnost, samo na istarskom području za vrijeme prolaska fronte zabilježeno je više od 2000 udara munja.

Najjači udari juga zabilježeni su na Barbanštini. Naša postaja u Draguzetima izmjerila je 25 m/s ili 90 km/h. U Puli i Krku su udari dostizali 23 m/s (83 km/h), Umagu 22 m/s (79 km/h), a spomenimo i Poreč sa 17 m/s (61 km/h).

Zabilježena je i izražena plima, naročito jutros kada je bila i astronomska klima. More je prelijevalo rivu u Rovinju, Poreču, te mjestimice u Novigradu i Umagu, no prema trenutnim informacijama na svu sreću nije bilo većih šteta. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti