Francuzi “zapalili” vinograde u velikoj borbi protiv mraza

Objavljeno: 15. travnja 2019. u 12:25h

Glavnina hladnog zraka naše je krajeve zaobišla te se premjestila sjevernije preko Njemačke sve do zapadne Francuske gdje su se temperature zraka na 850 hPa (oko 1500 m.n.v.) spustile i do 8 °C ispod uobičajenih vrijednosti za doba godine.


Dolazak hladnog zraka u višim slojevima atmosfere snizio je i prizemne vrijednosti temperature. Naročito je hladno u središnjom dijelu Francuske gdje ekstremno niske temperature zraka predstavljaju velik izazov poljoprivrednicima koji se na provjerene načine bore protiv mraza.

Jutros su minusi zabilježeni u gotovo cijeloj Francuskoj, a temperature zraka čak su se i u nizinskom području snizile do -4,9 °C koliko je primjerice zabilježeno u Vichyju na 249 metara nadmorske visine. U višem području bilo je još i hladnije, tako da se mjestimice temperatura zraka spustila i do -6,5 °C, a mraz je na sjeveru države zabilježen čak i uz obalu.

Riječ je o temperaturama koje ako se ne poduzmu mjere zaštite uzrokuju nenadoknadivu štetu poljoprivrednim nasadima, naročito vinogradarima koji na berbu mogu zaboraviti!

Priložene fotografije koje prikazuju paljenje parafinskih svijeća u vinogradima dolaze nam iz regije Côte-d’Or, poznatog vinogradskog kraja. Francuzi će pametnim gospodarenjem i velikim trudom vjerojatno spasiti svoje vinograde te osigurati još jednu kvalitetnu berbu. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti