Fosili dinosaura i njihova nalazišta proglašeni su zaštićenim dijelom prirode

Objavljeno: 27. travnja 2021. u 10:12h

Krajem prošloga tjedna fosili dinosaura i njihova nalazišta proglašeni su zaštićenim dijelom prirode – zaštićenim fosilom, javlja Natura Histrica.


U Hrvatskoj ih je ukupno 24, većinom u Istri, a uglavnom se radi o otiscima dinosaurskih stopala (ihnofosilima). Čak 15 nalazišta je u nadležnosti JU Natura Histrica, što znači da je odsad briga o njima dio našeg redovitog posla te krećemo u terenski i stručni rad, zajedno s kolegama iz Zavoda za zaštitu prirode i okoliša Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, kažu u Naturi Histrici.

Odluku je donijelo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. U svojoj odluci navode kako je većina nalazišta fosila dinosaura u Republici Hrvatskoj loše očuvana. Posebno su ugrožena nalazišta koja se nalaze na području autokampova i ona u blizini naselja, zbog namjernog i nenamjernog vađenja očuvanih ostataka te oštećivanja.

Obalna nalazišta ugrožena su zbog ekspanzije ronilačkog turizma kao i prirodnog djelovanja mora (nagrizanje potopljenih nalazišta, abrazija, itd.). Fosili koji se nalaze u kamenolomima ugroženi su zbog mogućnosti uništavanja nalazišta prilikom iskopa i miniranja. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti