ESTOFEX nas svrstao u 3. kategoriju upozorenja, DHMZ izdao narančasto upozorenje

Objavljeno: 07. srpnja 2019. u 11:20h

Nakon sinoćnjeg iznenađujućeg neverina kojeg prognostički modeli nisu dobro predvidjeli, poslijepodne i navečer u sklopu hladne stiže glavnina pogoršanja vremena.


Atmosfera će se destabilizirati uz grmljavinske pljuskove, a pritom lokalno može biti i jačeg nevremena. Veća vjerojatnost tuče postoji na sjeveru i istoku Istre, dok na moru zapadne Istre može biti neverina uz prolazno jak vjetar promjenjivog smjera.

Europski centar za predviđanje oluja (ESTOFEX) za nastavak dana izdao je najžešći 3. stupanj upozorenja za dijelove Hrvatske i Italije. Unutar 3. stupnja upozorenja nalazi se i Istra, a tako žestokom upozorenju prosječno možemo svjedočiti tek 1-2 puta godišnje.

3. stupanj upozorenja odnosi se na mogućnost olujnog naleta vjetra, razorne tuče (velika do vrlo velika zrna), te na obilne oborine. Jakom konvektivnom razvoju pogodovat će visoki CAPE, izraženo smicanje vjetra, na što upućuju prognoze olujnih parametara i na našem WRF-u.

Naročito su napomenuli kako je moguć razvoj jednog sustava koji će se iz Italije premještati prema Jadranu, te drugog koji će iz Slovenije zahvatiti unutrašnjost Hrvatske. Pritom se ne smije isključiti ni mogućnost nastanka superćelija.

DHMZ izdao oštro narančasto upozorenje

I DHMZ je putem sustava Meteoalarma za zapadnu, središnju i istočnu Hrvatsku izdao oštro narančasto upozorenje. Ovaj stupanj upozorenja odnosi se na mogućnost opasnog vremena.

Prema njihovim prognozama mjestimice je moguće grmljavinskog nevrijeme, praćeno pojačanim vjetrom i tučom. Količina oborina u kratkom vremenskom roku može prijeći 25 mm, dok vjerojatnost grmljavine iznosi 50-70 %. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti