Ekstremna toplina vlada od Lisabona do Vladivostoka (>10.000 km udaljenosti)

Objavljeno: 17. veljače 2020. u 11:55h

Zima je u Rusiji počela loše. Prosinac je donio nevjerojatnu toplinu i samoj Moskvi koja je dugo bila bez snježnog pokrivača, o čemu smo već pisali. Iskusnijim pratiteljima meteoroloških prilika koji su uzimali u obzir sezonske prognoze koje su još u listopadu predviđale toplu zimu, moglo je već tada biti jasno da nas po pitanju hladnoće i snijega očekuje prava katastrofa…


Atlantske ciklone divljaju Atlantikom donoseći Britaniji česte oluje, sjevernijem Islandu mećave, a na prednjoj strani tih ciklona europskom kopnu dugotrajne periode ekstremne topline. Takvo stanje potrajat će do kraja klimatološke zime, ali kako sada izgleda obilježit će i prvu trećinu klimatološkog proljeća, odnosno ožujak.

Topao je i cijeli Sibir, a iako nas ponekad na društvenim mrežama razne stranice diskutabilne vjerodostojnosti “bombardiraju” vijestima kako je i dalje ponegdje -40 °C, to ne znači da nije toplije od prosjeka.

Razvoj sibirske anticiklone ove zime je izostao, a pravi obilni snjegovi padaju tek iza Urala, jer im stiže puno vlage od ciklona koje se mjesecima zabijaju u europsko kopno.

Da bi naši krajevi uopće imali mogućnost dolaska jačih zahladnjenja, na području zapadne Rusije, Skandinavije i (ili) Sibira mora se razviti jaka anticiklona po čijem će rubu hladan zrak prodrijeti u suprotnom smjeru u odnosu na kretanje dominantne zapadne cirkulacije i trenutne mlazne struje.

Mlazna struja ove zime tako je snažna da je koriste i zrakoplovi koji bitno skraćuju putovanje iz SAD-a prema Europi. Njezina brzina na 9000 m pritom često prelazi 300 km/h, što je uzrok tome zašto su sve fronte ove zime tako brze, oborinski siromašne, a ne dolazi ni stvaranje sekundarnih ciklona u Jadranu.

Ekstremna toplina od Lisabona do Vladivostoka…

Ekstremno toplo vrijeme vlada u gotovo cijeloj Europi, Sibiru, a toplinski ekstrem proteže se od Lisabona do Vladivostoka. Pritom je odstupanje prosječno gledajući najizraženije u europskom dijelu Rusije, gdje su temperature nerijetko 10-15 °C iznad prosjeka kroz dulji period.

U 10-dnevnoj prognozi za Moskvu možemo vidjeti kako se iznimno blago vrijeme u ruskoj prijestolnici nastavlja do daljnjega. Idućih dana temperature će imati pozitivan predznak, a nešto malo snijega moguće je tek za vikend. S obzirom na to da prosječna maksimalna dnevna temperatura zraka u Moskvi u veljači iznosi -2 °C, a minimalna noćna -10 °C, ovo su zaista nevjerojatna odstupanja.

Na Sjevernom polu smanjenje ledenog pokrova…

Snažan polarni vrtlog ide u prilog poboljšanju stanja s ledenim pokrovom na Sjevernom polu. Ledeni pokrov u Beringovom moru se u potpunosti oporavio ove sezone, ponajprije zahvaljujući duljem periodu hladnijeg vremena od prosjeka na tom području koje je zahvatilo i Aljasku.

Iako je stanje na Sjevernom polu s ledenim pokrovom ove sezone bolje u odnosu na prošle godine o čemu smo pisali, posljednjih nekoliko dana dolazi do iznenađujućeg smanjenja pokrova.

U posljednja 3 dana ledeni pokrov smanjio se za 43.000 km2, što se možda može zahvaliti dubokim ciklonama na Atlantiku koje su uzrokovale prodor toplog oceanskog zraka duboko na sjever, naročito na područje Barentsovog mora…(P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti