ECMWF postaje još bolji, potpisan ugovor o novom superračunalu s tvrtkom Atos

Objavljeno: 13. siječnja 2020. u 13:56h

ECMWF je potpisao četverogodišnji ugovor o nabavi superračunala BullSequana XH2000, vrijedan preko 80 milijuna eura, s tvrtkom Atos, koji je Vijeće država članica ECMWF-a odobrilo u prosincu 2019., prenosi DHMZ.


Na sastanku održanom u prosincu 2019. Vijeće država članica ECMWF-a dalo je zeleno svjetlo za potpisivanje ugovora.

Odluka je donijeta nakon postupka međunarodnog natječaja tijekom kojeg su se ponuđači ocjenjivali na osnovi kriterija poput predanosti izvršavanju obveza, plana implementacije, fleksibilnosti i rizika, kvalitete tehničkog rješenja, utjecaja na okoliš, kvalitete pružanja usluga i podrške te cijene.

Novim sustavom prosječne performanse povećat će se za oko pet puta u usporedbi s ECMWF-ovim postojećim računalom visokih performansi.

Time će se ostvariti čitav niz unaprjeđenja:

– Horizontalna rezolucija ansambl prognoze povećat će se s rezolucije mreže od 18 km na oko 10 km, što bi trebalo znatno poboljšati prognoze temperature blizu površine i vjetra.
– Vertikalna rezolucija ansambl prognoze povećat će se s 91 sloja na 137 slojeva u skladu s trenutačnom prognozom visoke rezolucije.
– Dugoročne prognoze izdavat će se svakodnevno umjesto dvaput tjedno.

Povećani računalni kapaciteti također će ECMWF-u omogućiti nastavak istraživačkog rada u smjeru ansambla od 5 km kojeg zahtijeva njegova desetogodišnja strategija do 2025. te u području strojnog učenja u numeričkom predviđanju vremena.

Atosov sustav bit će smješten u ECMWF-ovom novom podatkovnom centru kojeg trenutačno grade talijanska vlada i regija Emilia Romagna u Bologni u Italiji. Očekuje se da će se računalo ugraditi 2020. te da će biti u punom pogonu 2021. (DHMZ).

Komentiraj

Povezane vijesti