Dva snažna potresa pogodila Zagreb, ima velikih materijalnih šteta

Objavljeno: 22. ožujka 2020. u 07:39h

Dva snažna potresa uzdrmala su Zagreb i sjeverozapad Hrvatske u nedjelju ujutro. Prvo izrazito jako podrhtavanje zabilježeno je u 6:24 h, a prema podacima EMSC-a, magnituda je iznosila 5.3., piše Jutarnji list.


Građani su u strahu masovno izašli na ulice, na kojima su imali što vidjeti: odlomljene komade fasada, popadale crjepove, a ponegdje i potpuno urušene zidove.

Na pojedinim lokacijama gromade su padale na parkirane automobile. Oštećenje je pretrpjela i Zagrebačka katedrala: vrh jednog od tornjeva se urušio. Prema informacijama naših čitatelja, došlo je do urušavanja lifta u neboderu u Ulici braće Domany.

Građani javljaju da su im u stanovima padale police, razni predmeti, lusteri… U nekim dijelovima grada nestalo je struje i vode. Neposredno nakon prvog potresa diljem metropole mogle su se čuti sirene raznih interventnih službi.

U trenutku kada su mnogi pomislili da je sve prošlo, točno u 7:01 Zagreb je uzdrmao novi jak potres. EMSC je u svojem preliminarnom izvješću naveo da je magnituda iznosila 5.0, a da je epicentar bio 10 kilometara sjeverno od Zagreba, odnosno dva kilometra jugoistočno od Kašine na dubini od pet kilometara.

I nakon ovog podrhtavanja iznova su se začule sirene diljem grada, a čini se da su nastale i neke nove štete. Građani su ponovno počeli javljati o popadalim predmetima u svojim stanovima.

Zasad nema izvješća o žrtvama, a Civilna zaštita Grada Zagreba je podignuta, rekao je pročelnik tog ureda Pavle Kalinić.

U Centru 112 nemaju podatke o ozlijeđenima. Doznaje se da primaju dojave od brojnih građana te da su zbog požara na terenu i vatrogasci.

Potres su, prema izvješćima čitatelja Jutarnjeg, osjetili i u većem dijelu sjeverne Hrvatske, Banovine i Podravine. (Jutarnji/HINA).

Komentiraj

Povezane vijesti