DOBRE VIJESTI: Proljetne topline nema na vidiku do daljnjega, a stiže nam i kiša!

Objavljeno: 08. ožujka 2021. u 22:14h

Krajem veljače mjerili smo rekordno visoke temperature zraka za doba godine, stoga su se mnogi ponadali kako je 26 °C krajem veljače uvod u topao ožujak, no na svu sreću to se neće ostvariti.


Temperature zraka ostaju oko prosjeka “do daljnjega”, odnosno od ekstremne topline, ali ni hladnoće ne trebamo strahovati. To je odlična vijest, pošto će se malo usporiti prerano probuđena vegetacija koju bi da se toplina nastavila neki uobičajen mraz krajem ožujka i u travnju mogao trajno oštetiti.

Cvatnja glavnih voćnih vrsta odgoditi će se nekoliko tjedana, a možda dođe i blizu prosječnih datuma cvatnje, što je vrlo poželjno. Prerano kretanje vegetacije u našim krajevima gotovo uvijek je pogubno, jer su proljetni mrazevi nešto što nas posljednjih godina ne zaobilazi.

Već je prijeko potrebna i kiša, a ona nam prema svemu sudeći stiže krajem tjedna kada bi prosječno moglo pasti 10-20 mm. Te bi količine bile dovoljne da još uvijek ne počnemo previše govoriti o suši koja polako kuca na vrata.

Na jugu Dalmacije kiša će biti česta pojava već sutra, što se lijepo može uočiti na modelima. Naši krajevi bit će suhi uz dosta bure i povremeno više oblaka. Jutra će i dalje biti hladna, a dnevne temperature zraka bit će ugodne za doba godine.

U četvrtak će zapuhati umjeren, u gorju i jak jugozapadnjak što je uvod u jače pogoršanje vremena i kišu koju očekujemo u petak. Detaljne prognoze oko nadolazećeg pogoršanja pratite u našem trodnevnom izvješću! (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti