Do kraja mjeseca vjerojatno hladnije od prosjeka, u gorju uz čest snijeg

Objavljeno: 11. ožujka 2021. u 18:03h

Krajem veljače mjerili smo rekordno visoke temperature zraka, a klimatološka zima (prosinac, siječanj, veljača) bila je značajno toplija od prosjeka. Ožujak će prema svemu sudeći biti drugačiji.


Iako smo i u ožujak ušli s toplim vremenom, temperature zraka postupno su se snizile u okviru prosječnih, a iduće tjedne obilježit će vrijeme hladnije od prosjeka. Hladnije i oborinskije vrijeme moglo bi se prema trenutnim projekcijama zadržati sve do kraja mjeseca!

Kao što možemo vidjeti u priloženoj animaciji koju smo objavili na Youtubeu, sa sjeveroistoka Europe u idućih 7 dana u središnju Europu stiže veća količina hladnog zraka. U takvoj situaciji u gorju, ali i nekim nizinama povremeno je moguć snijeg.

Snijeg je naravno u ožujku normalna pojava, ali nakon tople zime bez snijega, svi smo pomalo očekivali sličan scenarij i u ožujku, no to se neće ostvariti.

Prije zahladnjenja u petak nas očekuje kiša, naročito na riječkom području gdje su izgledne obilnije oborine, o čemu više možete pročitati u našem trodnevnom izvješću. Puhat će umjeren i jak jugozapadnjak i jugo.

Subota donosi kratkotrajnu stabilizaciju vremena, ali od nedjelje ponovno očekujemo oblačnije vrijeme, u Gorskom kotaru uz čest snijeg, naročito u višim predjelima. Južni i jugozapadni vjetar postupno će zamijeniti sjeverozapadnjak i sjeverac koji će naročito jak biti u ponedjeljak kada stiže hladniji zrak.

Temperature zraka u višim slojevima atmosfere na 850 hPa već u utorak mogle bi se sniziti ispod -5 °C, što će se odraziti i na prizemne vrijednosti koje će također biti niže od prosjeka, a dojam hladnog vremena pojačavat će vjetar.

Blok situacija koja će potrajati…

Dolazak hladnijeg vremena možemo zahvaliti razvoju prostrane anticiklone na Atlantiku, odnosno blok situaciji. U takvoj sinoptičkoj situaciji u središnju Europu prodrijet će veće količina hladnog zraka.

Hladnije vrijeme od prosjeka pritom će zahvatiti gotovo cijeli kontinent, od Rusije do Portugala, a poprilično hladnije bit će i na sjeveru Afrike.

Toplije od prosjeka uz izražene temperaturne anomalije prevladavat će oko Islanda te naročito na Grenlandu gdje će biti i 20-ak stupnjeva Celzija toplije od uobičajenih temperatura za sredinu ožujka! (P.R./IM).

Povezane vijesti