Do kraja dekade i do 8 °C iznad prosjeka, iza 10-og moguć preokret

Objavljeno: 02. prosinca 2018. u 15:39h

Nakon kratkotrajnog zahladnjenja krajem studenoga, u prvi mjesec klimatološke zime ušli smo sa znatno toplijim vremenom.


Toplije vrijeme uz dosta niske naoblake, maglu te povremenu slabu kišu obilježit će cijelu prvu dekadu prosinca, no bit će i sunčanijih perioda. S obzirom na to da su temperature zraka već porasle iznad prosjeka, moći ćemo govoriti o jesenskom tipu vremena.

Tako će primjerice pozitivno odstupanje na 850 hPa (oko 1400 metara nadmorske visine) prema ECMWF-u idući vikend iznositi čak 8 °C.

Prema većem dijelu prognostičkih modela iza 10-og u mjesecu moguć je meteorološki preokret u vidu pada temperature zraka, okretanje vjetra na buru, a ne smijemo isključiti ni mogućnost razvoja (zimskih) sredozemnih ciklona.

Još je svakako rano za pisati o jačini zahladnjenja ili o tome hoće li će biti snijega, ali određeni trend na prognostičkim modelima postoji. Prije zahladnjenja ponovno ćemo dulji period svjedočiti neuobičajenoj toplini o čemu možete više čitati u našoj trodnevnoj prognozi.

Čini se da jedno od glavnih obilježja promjena vremena u posljednje vrijeme postaju kraći periodi hladnijeg vremena (2-3 dana) oko čega se dižu nepotrebne senzacije, te dugi periodi ekstremne topline na koju smo već i navikli.

Prema trenutnim projekcijama ovog puta ne bi trebali svjedočiti takvom scenariju, no za detaljnu prognozu morat ćemo još malo pričekati. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti