DHMZ: Stiže promjena s kojom će se vrijeme prilagoditi dobu godine

Objavljeno: 16. rujna 2021. u 20:51h

Nakon iznadprosječne topline te razmjerno dugog većinom sunčanog i suhog razdoblja u rujnu, ulazimo u promjenljivo razdoblje s kojim lokalno može biti izraženijih pljuskova i grmljavine uz obilniju oborinu, osobito u petak. Temperatura zraka će se u petak sniziti na vrijednosti ponegdje i 10-tak stupnjeva niže od dosadašnjih, što će biti uglavnom primjerenije dobu godine, izvijestili su iz DHMZ-a.


Promjenu vremena donosi frontalni poremećaj koji će se sa sjeverozapada preko Hrvatske premjestiti dalje na istok. Uz visinsku dolinu, intenzitetu oborine pridonijet će i prisustvo mlazne struje (Slika 1). Vlažan i nestabilan zrak nad naše će krajeve doći u jugozapadnoj visinskoj struji, na prednjoj strani spomenute doline, pa kiša ponegdje može biti prljava jer će s oblacima stići i veća količina prašine i pijeska iz Sahare.

Slika 1. Apsolutna topografija (AT300) i vjetar na visinskoj izobarnoj plohi 300 hPa (približno 9.5 km visine), prognoza ECMWF modela za 17. 9. 2021. u 12 UTC. Zeleno obojana područja predstavljaju mlaznu struju (brzina vjetra veća od 30 m/s).

Prva epizoda obilnije kiše stiže u petak (Slika 2) kada lokalno, osobito na dijelu sjevernog i srednjeg Jadrana te u gorju može pasti više od 70 litara kiše po četvornom metru što može prouzročiti bujične, odnosno urbane poplave. Iako u subotu i dalje promjenljivo, u nekim će krajevima biti uglavnom suho, najvjerojatnije u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, dok i dalje lokalno jačih pljuskova može biti na sjevernom Jadranu. Sljedeća epizoda s čestom, a mjestimice na zapadu ponovno i obilnijom kišom, očekuje se u nedjelju.

S obzirom na relativno visoke temperature i zraka i mora s ovom promjenom vremena moguća je pojava grmljavinskog nevremena s tučom, a ponegdje i pijavica. (DHMZ).

Slika 2. Akumulirana 24-satna količina oborine, prognoza ALADIN modela za petak, 17. 9. 2021.

Povezane vijesti