DHMZ: Idućih dana u Dalmaciji do 100 mm kiše, u dijelovima BiH i 200 mm

Objavljeno: 03. studenoga 2021. u 22:18h

Prvi tjedan studenog bit će obilježen ciklonalnom aktivnošću u Sredozemlju. Posljedično se u našim krajevima očekuju velike količine oborine uz mogućnost bujičnih poplava i porasta vodostaja nekih rijeka, ali i još jedna epizoda juga, piše DHMZ.


U jugozapadnoj struji na prednjoj strani prostrane visinske doline nad zapadnom Europom, preko Hrvatske se na sjeveroistok već premjestila jedna ciklona i donijela kišu, na Jadranu i uz njega mjestimice i obilniju.

Nakon prolaznog i kratkotrajnog smirivanja vremena, druga ciklona istom će se putanjom preko naših krajeva premjestiti sa srijede na četvrtak. Pratit će ju jako do olujno jugo, zatim nove i često obilne oborine, a s njezinim odlaskom zapuhat će bura.

Velike akumulirane količine kiše u razdoblju od srijede do petka (3. 11. – 5. 11. 2021.) predviđaju se na Jadranu i predjelima uz Jadran te u istočnoj Hrvatskoj.

Najobilnija oborina, uz vrlo vjerojatno akumulirane količine veće od 100 mm, izgledna je u Dalmaciji, osobito njezinoj unutrašnjosti, te u susjednoj Bosni i Hercegovini gdje su moguće količine veće od 200 mm. Pritom će oborina povremeno biti praćena grmljavinom i intenzivna u kratkom vremenu.

ECMWF prognoza akumulirane trodnevne količine oborine u razdoblju od 3. 11. 2021. u 00 UTC do 6. 11. 2021. u 00 UTC.

Zbog obilnih oborina na području Dalmacije te njezine unutrašnjosti postoji mogućnost naglog porasta vodostaja bujičnih vodotoka te urbanih poplava. Također postoji mogućnost poplavljivanja krških polja u dalmatinskom zaleđu (npr. područje Vrgorca, Konavosko polje).

Očekivana oborina bi sljedećih dana mogla uzrokovati i porast vodostaja na desnim pritokama Save. Moguć je porast vodostaja rijeka u Dalmaciji – Neretve, Zrmanje, Krke, Cetine te njihovih pritoka gdje će vodostaji uglavnom ovisiti o radu hidroelektrana tj. uzvodnih akumulacija na njima.

U opisanoj situaciji s očekivanim opasnim vremenskim pojavama preporučuje se redovito pratiti najnovije vremenske i hidrološke prognoze i upozorenja, posebice za obilnu oborinu, a na moru i jak do olujan vjetar te mogućnost grmljavinskog nevremena. (DHMZ).

Povezane vijesti