DHMZ 30 godina obećava meteorološki radar na Jadranu, stranci to riješili u 3 mjeseca!

Objavljeno: 25. lipnja 2019. u 15:48h

Desetljećima se već čeka postavljanje državnog meteoradara na tri lokacije hrvatskog Jadrana, toliko potrebnog ribarima, izletnicima, turistima, pomorcima i inim drugima zbog dnevnog praćenja vremena, međutim, umjesto višekratno najavljivanog državnog bez većeg problema na naše je područje instaliran privatan meteorološki radar, izvijestio je Glas Istre.


Istra je u subotu dobila prvi meteorološki radar na svome području, a Hrvatska prvi privatni meteorološki radar, koji sada sa sportske zračne luke u Medulinu (Aeroklub Medulin) po prvi put pokriva široko područje sjevernog Jadrana, pa još i šire.

Veliki je to događaj za hrvatsku, a posebice istarsku meteorologiju s obzirom na to da je područje našeg najvećeg poluotoka dosad zahvaćao samo meteorološki radar Agencije Republike Slovenije za okoliš (ARSO) i tek rubno radar hrvatskog DHMZ-a.

Dosad postavili 24 radara u srednjoj Europi

– Shvatili smo da nema pokrivenosti meteorološkim radarom u Istri, što vrijedi i za Dalmaciju, stoga smo odlučili investirati u takav sadržaj, ne samo za naše turiste, već i za sve zainteresirane Hrvate, kaže Gergely Nagy, izvršni direktor tvrtke MeteoSense koja ujedinjuje vodeći mađarski meteorološki portale idokep.hu i MeteoPress.cz koji je vodeći medij o vremenu u Češkoj i Slovačkoj.

Procjenjuju da najmanje 1.200.000 turista svake godine posjeti regiju iz tih zemalja, a s obzirom na to da bilježe oko 800.000 jedinstvenih posjetitelja na olujni dan vjeruju da će im se investicija isplatiti, piše Glas Istre. Prikaz radara se može pratiti na www.idokep.hu/adria.

Komentiraj

Povezane vijesti