Copernicus: Rujan postavio još jedan globalni temperaturni rekord

Objavljeno: 05. listopada 2019. u 11:54h

Protekli mjesec bio je najtopliji rujan otkako su klimatolozi Europske unije počeli 1981. nadzirati kretanje temperatura, te predstavlja novi u nizu zabrinjavajućih temperaturnih rekorda, prenosi HRT.


Servis za klimatske promjene Copernicus (Copernicus Climate Change Service – C3S) izvijestio je u petak da je protekli rujan zabilježio za 0,57 stupnjeva višu temperaturu nego li je svjetski prosjek između 1981. i 2010.

U gotovo cijeloj Europi temperature u rujnu bile su veće od prosjeka i u najvećem dijelu kontinenta kiše su bile rjeđe od uobičajenog, objavio je C3S.

No regije svijeta u kojima su zabilježene znatno više temperature od prosjeka bile su središnji i istočni dio Sjedinjenih Država, mongolski plato i neka područja Arktika. Ledeni pokrivač na Arktiku bio je 36 posto niži nego što je to prosječno u rujnu, navodi C3S.

Copernicus – program Europske unije koji nadzire Zemlju i najvećim se dijelom oslanja na podatke prikupljene satelitom – ranije je objavio da je ovogodišnji srpanj bio rekordno najtopliji do sada, a kolovoz drugi najtopliji mjesec otkako se obavljaju promatranja.

U posljednjih 12 mjeseci temperature su bile iznad prosjeka na najvećem dijelu Arktika, u gotovo cijeloj Europi i u većini ostalih kopnenih i morskih područja, objavio je europski servis koji nadgleda klimatske promjene. (Hina/HRT).

Komentiraj

Povezane vijesti