Ciklona sutra ujutro nad Istrom: Grmljavinski pljuskovi, olujni udari vjetra, moguće spuštanje snijega u niže područje

Objavljeno: 09. veljače 2016. u 20:19h

Večeras polako nastupa novo izraženo pogoršanje vremena koje će prema većem dijelu prognostičkih modela u Istri i na Kvarneru biti vrlo turbulentno! Uslijed stvaranja ciklone u Genovskom zaljevu moguća je pojava grmljavinskih pljuskova, a kao i kod prošle fronte snijeg bi se nakratko mogao spustiti u niže područje.


Ovogodišnja veljača prolazi u znaku pravog jesenskog vremena. Toplo je, kiše ima u izobilju, a povremeno nam sa sjeverozapada kontinenta pristižu veće količine vlažnog te nešto hladnijeg zraka. U takvoj situaciji u Genovskom zaljevu nerijetko dolazi do stvaranja dubokih ciklona, a slično stanje prema svemu sudeći obilježit će i idućih 10-ak dana.

Sutra rano ujutro novi ciklonalni centar prolazit će preko Istre i Kvarnera. Prognostički modeli pritom nisu usuglašeni kojim dijelom će se centar premjestiti, primjerice prema jutrošnjem ALADIN-u centar je trebao biti nad Pazinom, dok ga je večerašnji smjestio na sjeverozapad poluotoka. To su uobičajene oscilacije u predviđanjima, no samo manji pomak centra od 20-30 kilometara može uzrokovati primjerice drugačiji raspored vjetrova.

Ipak, modeli su poprilično usuglašeni u prognozi prolazno jakog vjetra s olujnim udarima! Vjetar bi najopasniji mogao biti na zapadu Istre gdje će naglo zapuhat zapadnjak i sjeverozapadnjak, na što treba posebno skrenuti pažnju. Još će opasnije biti u susjednoj Italiji gdje popularni sustav meteoroloških upozorenja ESTOFEX spominje čak i mogućnost pojave tornada.

Sa zahlađenjem kiša će u gorju brzo prijeći u snijeg, a kao zanimljivost možemo spomenuti da dio modela visoke rezolucije vidi mogućnost pahulja čak i u središnjoj Istri te vrlo nisko na riječkom području! Iako je mogućnost snijega mala, uslijed intenzivnih oborina i razvoja cumulonimbusa ne smijemo je u potpunosti isključiti.

Vrijeme će se postupno smiriti u drugom dijelu srijede, a prije nove promjene vremena krajem tjedna u četvrtak ujutro očekujemo pojavu mraza. Detaljniju prognozu svakako potražite u našem trodnevnom izvješću, dok u galeriji pogledajte pregled prognostičkih modela. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti