Ciklona noćas točno iznad Istre, zabilježen jak zapadnjak i plima

Objavljeno: 28. rujna 2020. u 09:31h

Na naše krajeve noćas je djelovala ciklona sa središtem točno iznad poluotoka, stoga su zabilježeni jaki vjetrovi promjenjivog smjera s olujnim udarima.


Tako smo u 3 sata bilježili raznolik vjetar koji je u Labinu gdje je puhalo jugo dostizao i 27 m/s (97 km/h). Na Buzeštini je istovremeno puhala bura, u Umagu tramontana, a na pulskom području jugozapadnjak i zapadnjak.

Umjesto na otvorenom moru, centar ciklone nalazio se iznad kopnenog dijela poluotoka, stoga je kiše bilo daleko manje od očekivanja modela. Prosječno gledajući palo je tek 10-ak mm, dok je većina izračuna upućivala na 50 i više mm.

Ciklona se u drugom dijelu noći postupno premještala sjevernije prema Tršćanskom zaljevu gdje se i popunjava. Samim time zapuhao je sjeverozapadni i zapadni vjetar koji uzrokuje pojačano valovanje sa zapada i izraženu plimu, naročito u Rovinju. Prema izvještajima s terena ima i materijalne štete.

Rovinj: Daniel Poropat

Poreč, video: Dario Šuran

U nastavku dana očekuje nas promjenjivo i vjetrovito vrijeme, no poslijepodne će se vrijeme postupno smirivati što je uvod u dva dana u kojima će nas pratiti povoljnije vremenske prilike. Ipak, dugotrajne stabilizacije nema na vidiku!

Nova kiša i južina vjerojatno stiže već krajem tjedna. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti