Bura donijela osjetno zahladnjenje, na kopnu snijeg

Objavljeno: 23. ožujka 2020. u 21:23h

Prava marčana bura u ponedjeljak je bila glavno obilježje vremena u Istri. Iako je prevladavalo pretežno sunčano vrijeme, nismo se mogli oteti dojmu pravog zimskog vremena.


Jutro je bilo hladno uz jači mraz i temperature zraka do -5 °C koliko je izmjereno u Černehima na Ćićariji. Bura je najjače puhala u Novigradu, Grožnjanu i Puli gdje su zabilježeni udari do 19 m/s (68 km/h).

Naglo zahladnjenje nakon dugog perioda ekstremne topline zasigurno će ostaviti posljedice na poljoprivredne kulture, čemu svjedoče i jutrošnje fotografije iz jednog vinograda kod Motovuna. Posljedice će biti još i veće u kontinentalnoj Hrvatskoj gdje se očekuje snijeg i jači mraz.

Iduća tri dana donose nam zimska obilježja vremena. U kopnenom području Hrvatske padat će snijeg koji će naročito obilan biti u Lici i Gorskom kotaru gdje lokalno može pasti i 40 cm. Snijega nošenog jakom burom koja će imati olujne i orkanske udare bit će ga i na Kvarneru, naročito na njegovom južnom dijelu.

U Istri će se zadržati djelomice sunčano vrijeme, a mala mogućnost lepršanja snijega postoji jedino nakratko u četvrtak, no mjerljive oborine ne očekujemo. Bit će hladno za doba godine.

Postupno popuštanje hladnoće očekujemo od petka, no to ne znači da je gotovo s hladnim prodorima u prvom dijelu proljeća! Prema dijelu večerašnjih prognostičkih modela, krajem mjeseca moguć je razvoj “blok” situacije na Atlantiku, što može uzrokovati nove prodore hladnog zraka. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti