Brzi neverin sinoć konkretnu kišu donio Umaštini, idućih dana ljeto, ali vjetrovitije

Objavljeno: 20. lipnja 2020. u 15:38h

Preko našeg područja sinoć se premjestila linija nestabilnosti koja je izraženije grmljavinske pljuskove donijela uglavnom sjeverozapadu Istre.


Prema našim meteorološkim postajama na Umaštini je palo do konkretnih 21 mm kiše, dok su na ostatku područja izmjerene količine vrlo škrte. Tako je u Rovinju palo 6 mm, Pazinu i Labinu 3 mm, Puli 2 mm, a slične količine zabilježile su i postaje na Kvarneru, uglavnom između 1 i 4 mm.

Prolazno je bilo jakog vjetra zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Postaja u Dajli tako je za vrijeme prolaska shelf clouda zabilježila udar vjetra od 21 m/s (76 km/h).

Idućih dana očekuje nas pretežno sunčano, ali i vjetrovitije vrijeme. Još u nedjelju u unutrašnjosti Istre može biti rijetkih izoliranih pljuskova.

Temperature zraka bit će primjerene dobu godine uz dnevne vrijednosti i do 30 °C, no o toplinskom valu ne možemo govoriti. Bit će i razmjerno vjetrovito uz sjeverozapadnjak i buru, u što se možete uvjeriti pregledom WRF modela.

Dok će naši krajevi uživati u stabilnijem vremenu, idući dani dijelovima Balkana donose ozbiljne meteorološke pojave. Prema prognostičkim modelima, dijelove BiH očekuju vrlo obilni “monsunski” lipanjski pljuskovi. Pritom lokalno u 24 sata može pasti i 150 mm kiše. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti