Bez zimskih ciklona i snijega do daljnjega

Objavljeno: 01. siječnja 2020. u 10:57h

U Novu 2020. godinu ušli smo s vrlo povoljnim vremenom, ali i drugu trećinu klimatološke zime koja je ujedno i najhladniji dio godine.


Statistički gledano u ovom dijelu zime najčešći su prodori hladnog kontinentalnog zraka i pojave zubatog sunca te višednevne bure. Također, siječanj je u središnjoj Istri prosječno najsnježniji mjesec s 3 dana sa snijegom na tlu.

Prosinac je obilježilo sve samo ne zimsko vrijeme, izuzev posljednjeg tjedna. Bilo je obilne kiše, poplava, a mraz je bio rijedak, kao da smo tek zakoračili u sredinu jeseni, a ne u zimu.

Sudeći po srednjoročnim tjednim prognozama, jače zimske promjene vremena nema na vidiku. Jak polarni vrtlog uz dominantne zapadne vjetrove donosi toplinu Europi. Naročito će topla biti Rusija od kuda nam pristižu oni pravi zimski prodori kakvim se nadamo u ovom dijelu godine.

Tjedna prognoza ECMWF-a upućuje na nastavak uporne topline u najvećem dijelu Europe. Tek će za vikend vjerojatno zahladnjeti na 2-3 dana, no neće biti riječ o ozbiljnijem padu temperatura zraka, dok se snijeg uslijed izostanka oborina ne očekuje čak ni u gorju.

Slično stanje pratit će nas do daljnjega. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti