Bez velikih zimskih događaja u Europi do daljnjega, je li zima rekla svoje?

Objavljeno: 02. veljače 2019. u 14:22h

Iako se ove zime u (meteorološkim) medijima nikad nije više pisalo o tzv. stratwarmingu i o splitu polarnog vortexa, činjenica je da u Europu nije došlo do prodora hladnog sibirskog zraka.


Bilo je hladnijih perioda, naročito u dijelovima Balkana gdje je zima snježna, ali to nije bila posljedica premještanja velike količine sibirskog zraka, već je riječ o uobičajenim prolazim zahladnjenjima koja donose temperature oko prosjeka ili malo niže.

Tome u prilog ide i ova izražena južina koja će na velikom dijelu područja brzo isprati sav snijeg, a novog konkretnijeg pokrivača nema na vidiku.

U našem dijelu Sredozemlja nije izostala uobičajena ciklogeneza, no smjer kretanja ciklona bio je po pitanju oborina nepovoljan za Istru i Kvarner uz dominaciju bure. Bura i povremene niske temperature zraka ipak su kod dijela građana ostavili dojam dobre zime.

Nakon kišne epizode, čini se da početkom tjedna ponovno ulazimo u period stabilnijeg vremena uz buru i obilje sunčanog vremena. Novih obilnijih oborina prema aktualnim izlazima modela nema na vidiku.

Što se tiče cijele Europe, većih meteoroloških događaja u vidu prodora značajnije količine hladnog zraka sa sjeveroistoka kontinenta nema na vidiku. Na vrijeme će prema svemu sudeći dominantno utjecati atlantske ciklone koje zapadnom i središnjem dijelu kontinenta donose blago vrijeme.

Takvo stanje potrajat će barem 10, a možda i više dana jer dominacija atlantskih ciklona nerijetko traje i po 2-3 tjedna. Nakon 15.02. već ćemo biti na samom pragu klimatološkog proljeća i pitanje je koliko ima prostora za razvoj dugotrajnijih zimskih epizoda. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti