Arktik gori! Stotine požara u Sibiru, Grenlandu i na Aljasci

Objavljeno: 29. srpnja 2019. u 18:48h

Područje Arktika zagrijava se dvostruko brže od ostatka Zemlje, a nakon najtoplijeg lipnja u povijesti mjerenja, područje je doslovno u plamenu, piše Science Alert.


Od Grenlanda preko Sibira do Aljaske, veliki požari i dim koji pritom nastaje poput plašta obavija gornju Sjevernu hemisferu. Od početka lipnja, zabilježeno je više od 100 velikih požara. Samo u Rusiji, 11 regija zahvaćeno je velikim požarima.

Uslijed neobično toplog i suhog ljeta, vatrena stihija vlada i u dijelovima Grenlanda, a sve je vidljivo na satelitskim snimkama.

Iako požari na Arktičkom području nisu neuobičajeni, oni su prema podacima posljednjih godina postali sve češća pojava, a ove godine toliko su rašireni da su ih stručnjaci WMO-a opisali kao događaj “bez presedana”.

Thomas Smith, ekološki geograf u Londonskoj školi ekonomije i političkih znanosti, za USA Today izjavio je kako tako veliki požari još nisu viđeni na satelitskim snimkama, a količina CO2 koja je nastala kao posljedica požara u lipnju veća je od ukupnog CO2 emitiranog u Arktičkom krugu u istom mjesecu od 2010. do 2018. godine.

Klimatolog Santiago Gasso izjavio je kako su požari u Sibiru stvorili dimni plašt koji se proteže preko 4 i pol milijuna četvornih kilometara, “ovo je zapanjujuće” izjavio je.

Požari u Sibiru prema pisanju lokalnih medija uzrokovani su kombinacijom ljudskih aktivnosti i prirodnih fenomena, munje su prema službenim ruskim izvorima odgovorne za 25 % požara. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti