Antarktika: Najveća ledena ploča topi se 10 puta brže nego što se očekivalo

Objavljeno: 06. svibnja 2019. u 21:34h

Dijelovi najveće ledene ploče na svijetu, antarktičke Rossove ledene ploče otapaju se deset puta brže od očekivanja zbog zagrijavanja površinskog dijela oceana i posljedično toplije oceanske vode koja ulazi u jednu od njezinih šupljina, ustanovili su novozelandski i britanski znanstvenici, prenosi 24 Sata.


Takve bi promjene u budućnosti mogle utjecati na porast razine mora, izvještavaju britanski mediji.

Rezultati studije koju su proveli dr. Craig Stewart iz novozelandskoga nacionalnog Instituta za vodu i istraživanje atmosfere (NIWA) i njegovi suradnici te dr. Poul Christofferson s Instituta za istraživanja polarnih promjena iz Cambridgea sa suradnicima, objavljeni su u stručnome časopisu Nature Geoscience.

Ledena ploča površine Francuske

Riječ je o golemome zamrznutom bloku veličine Francuske koji pluta južnim dijelom antarktičkoga Rossova mora. U nekim dijelovima debljina mu je i do 750 m. Zauzima površinu od približno 487.000 četvornih kilometara.

Gotovo vertikalna ledena ivica ide u otvoreno more više od 600 km i između 15 i 50 m iznad razine mora, a 90 m se nalazi ispod morske površine. Ova velika ledena ploča ima važnu ulogu u stabiliziranju šire regije Antarktika. (24 Sata).

Komentiraj

Povezane vijesti