Aljaska je zabilježila ‘apsurdno’ visokih 19,4°C usred zime

Objavljeno: 29. prosinca 2021. u 17:04h

Aljaska je u nedjelju zabilježila najvišu temperaturu u prosincu ikad od 19,4°C (67F) usred, kako znanstvenici nazivaju, “apsurdnog” napada toplog vremena potaknutog klimatskim promjenama.


Temperature diljem Aljaske su ovog tjedna porasle preko 15,5°C, a otočna zajednica Kodiak bilježi temperature od 19,4°C.

To je najviša temperatura ikada zabilježena u cijeloj državi, “izbrisavši” prethodni dnevni rekord od 13°C, postavljen 1984., prema Nacionalnoj meteorološkoj službi za Aljasku.

“To je najtoplija zabilježena temperatura u bilo koje vrijeme između 5. listopada i 21. travnja… što znači da bi ovo postavilo mjesečne rekorde i u studenom, siječnju, veljači i ožujku”, stoji na Twitteru.

Obično se temperature na Aljasci u prosincu kreću od -10 °C do -4 °C. Rick Thoman iz Centra za klimatsku procjenu i politiku Aljaske rekao je da je nedavno toplo vrijeme bilo “apsurdno” i jasan znak klimatskih promjena.

“To je upravo ono što očekujemo u svijetu koji se zagrijava”, rekao je za novinsku agenciju Reuters.

Tople temperature izazvale su kaos diljem Aljaske. U prosincu će ledeno hladne temperature zraka obično donijeti suho vrijeme, jer hladan zrak teško zadržava vlagu. Ako padne snijeg, lagan je i pahuljast.

No, budući da topli zrak zadržava više vlage, posljednjih nekoliko tjedana donijeli su veliki snijeg i obilne kiše. Snijeg se otopio i ponovno zamrznuo na hladnom tlu, ostavljajući zajednice prekrivene glatkim ledom.

Ministarstvo prometa i javnih objekata Aljaske upozorilo je da će uvjeti vožnje biti “opasni” danima. Regije također trpe nestanke struje, a krovovi najmanje tri zgrade su pokleknuli pod teretom snijega i leda. (Madeleine Cuff, Environment Reporter, Inews.co.uk)

Klimatske promjene uzrokuju rekordne temperature na Aljasci ove zime. Photo credit: Joe Raedle/Getty Images.

Povezane vijesti